Türkiye raporu ‘soykırım şartsız’ kabul

Türkiye raporunun oylanması sırasında, daha önce dışişleri komisyonunda kabul edilen ve üyelik öncesi sözde soykırımın tanınması çağrısında bulunulan madde geri çekildi. Sosyalist, Liberal ve Yeşil parlamenterlerin büyük bir bölümünün, raporda yer alan bu paragrafın geri çekilmesi yönünde verdikleri değişiklik önergesi, 282’ye karşı 320 “evet” oyuyla kabul edildi.


TÜRKİYE’YE “REFORMLARI HIZLANDIR” ÇAĞRISI
Bağlayıcı özelliği olmayan tavsiye niteliğindeki raporda, Türkiye’ye AB üyeliği yolunda yapılan “reformların hızlandırılması” çağrısında bulunuldu.


Hollandalı Hristiyan Demokrat üye Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan raporda, özellikle ifade özgürlüğü, dini haklar ve azınlık hakları, sivil-asker ilişkileri, kadın hakları, sendikalar, kültürel haklar ve yargının bağımsızlığı alanlarında reformların ve uygulamanın hızlandırılması istendi. Hükümetin 9. reform paketi hazırlamasının memnuniyetle karşılandığı ifade edilen raporda, yeni terörle mücadele yasasının temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı unsurlar içermemesi tavsiye edildi.


“301’İ DEĞİŞTİRİN”


“Hükümet yetkilileriyle askeri personel ve güvenlik personeline ayrıcalık olmadan yargı önünde herkese eşit muamele yapılması” istenen raporda, Türk Ceza Kanunu’nda “keyfi yorumlamaya uygun olduğu” savunulan 216, 277, 288, 301, 305 ve 318. maddelerin değiştirilmesi çağrısında bulunuldu.


Raporda, terör örgütü PKK sert bir dille kınanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl yaptığı “cesaretlendirici” açıklamanın ardından, “Türk hükümetinin Kürt sorununa demokratik çözüm araması” çağrısına yer verildi.


“AB’DEN AYRIMCILIK İSTEMİYORUZ”


Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Önümüzdeki süreçte AB’den ayrımcılık istemiyoruz. Buna karşılık yeni kriterlerin gündeme getirilmesini de kabul etmemiz, haklı olarak mümkün değildir” dedi.


The Economist Conferences 15. Yuvarlak Masa Toplantısının, ”Türkiye’nin Gelecekteki Adımları” konulu oturumunda konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye katılımının, Avrupa’nın sınırlarının ötesinde yankı yaratacak ve geniş ölçekte olumlu sonuçlar doğuracak bir gelişme olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.


Türkiye olarak bu süreci başarılı bir sona ulaştırmak amacıyla yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli çabanın harcandığını anlatan Erdoğan, AB üyesi ülkelerden de bu konuda acil ve tarafsız bir yaklaşım beklendiğini kaydetti.

1033930cookie-checkTürkiye raporu ‘soykırım şartsız’ kabul

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.