Türkiye sendikal hak ihlalinden ILO’da

”Sendika Özgürlüğünü ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşme”yi ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’nin durumu, 8 Haziran’da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Standartların Uygulanması Komitesi’nde görüşülecek. 


Alınan bilgiye göre, ILO’nun 93. Çalışma Konferansı’nda, ”2821 Sayılı Sendikalar Yasası, 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda” gerekli düzenlemelerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Türkiye’nin, Standartların Uygulanması Komitesi’nde görüşülmesine karar verildi. Görüşme, 8 Haziran Çarşamba günü yapılacak. 


ILO Çalışma Konferansı’na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye’nin, Standartların Uygulanması Komitesi’nde daha önceki yıllarda da görüşüldüğünü anımsattı. 


Türkiye’nin, 87 sayılı sözleşmeden ötürü komitede görüşüleceğine işaret eden Başesgioğlu, ”Bakanlık olarak 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik için çalışmalarımız devam ediyor. Hazırladığımız yasa taslaklarıyla, komite gündemine alınmamıza yol açan eksiklerimizi karşılıyoruz” dedi. 


Türkiye’nin Aplikasyon Komitesi’nde görüşülmesine son anda karar verildiğine işaret eden Başesgioğlu, ”Burada yöneltilecek eleştirilerin tümüne verecek yanıtımız var” diye konuştu. 


ILO, Türkiye’de memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmasını, ayrıca bazı iş kollarındaki grev yasaklarının kaldırılmasını tavsiye ediyor.

1021540cookie-checkTürkiye sendikal hak ihlalinden ILO’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.