Türkiye sevdalısı bir gazeteci: Sally Mustoe

Uzun yıllar BBC’de ve yazılı basında gazetecilik yapan Mustoe, her yıl Türkiye’ye gidiyor. Hani derler ya yediğin içtiğin senin olsun gördüklerini anlat diye… Mustoe, gördüklerinin yanısıra yiyip içtiklerini de yazıyor.

İngiltere’nin ciddi gazeteleri, dergileri Türkiye’yi Mustoe’ın kaleminden anlatıyor. Deneyimli gazeteci son olarak da BBC radio 4’te Excess Baggage programında Yalova Termal’i ballandıra ballandıra anlatmış.

Çantasında taşıdığı Yalova Termal’in fotoğraflarını gösterip “Dünyada bu kadar ender bir güzelliğe sahipsiniz ama tanıtımı yapılamıyor” diyen usta gazeteci bu konuda “Ataturk’s Hideaway” başlıklı bir de makale yazmış… Geçen yıl Londra’daki Dünya Turizm Fuarı’ndaki (World Travel Market) Turizm ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgur Özaslan’ın basın toplantısına da katılıp eleştirilerini bir güzel sıralamış…

Mustoe, son olarak fotoğraf sanatçısı dostu Naim Kula ile birlikte gezdiği İstanbul Beşiktaş’ta İlham Kasrı’nın fotoğraflarını heyecanla gösterip, “Biliyor musun bu parkta Sultan Abdülmecid tarafından 1980’de dikilmiş dünyanın en yaşlı ikinci ‘gingko biloba’ çam ağacı yaşıyor… 50 feet boyundaki ağacın dibinde oturan, diyabetiklerden Alzheimer’lilere kadar pek çok hasta kendisini iyi hissediyormuş” diyor…

Mustoe’a göre; Türkiye’nin her köşesi bilinmez bir sürprizle dolu. Türkiye keşfedilmekle bitmez ama keşfedilenlerin de kıymetini bilmeli…

TÜRKİYE’DEKİ ÇOCUKLAR YARARINA KİTAP DERLEDİ

Usta gazeteci Türkiye gündemindeki sorunlara karşı da duyarlı. Herkesin yoksulluğa karşı yapabileceği bir şeyleri olduğuna inanıyor. Mustoe, 4 yıl önce derlediği “Turkish Cookery” kitabınının bütün gelirlerini depremzede çocukların eğitimine bağışlamış.

İngilizce konuşan dünyada aranan kitap olan “Turkish Cookery”nin piyasaya çıkalı 4 yıl olmasına karşın hala Türkiye dışında en çok satan Türk yemek kitabı ünvanını kazanmış…

“Canan Maxton, Prof Belma Baskett ve Gönül Cilasun”un kitabın ortaya çıkmasında büyük destekleri olduğunu vurgulayan Mustoe, kitaptaki tarifleri, aralarında Hüseyin Özer, Nevin halıcı, Osman Serim, Sami Zubaida, Mehmet Kurukahveciler, Ahmet Örs, Tuğrul Şavkay, Berrin Torolsan ve Vefa Zat gibi ünlü aşçılardan derlemiş…

Türk mutfağının Bizanstan Osmanlıya çok zengin imparatorluk kökleri olduğunu belirten Mustoe, kitabının hala popüler olmasından ve Türk mutfağının dış dünyada tanıtımına katkıda bulunmaktan dolayı çok memnun olduğunu söylüyor…

Yazar yalnız Türkiye değil, Londra’da yaşayan Türkçe konuşan toplumun etkinliklerini de takip ediyor.

O gönüllü bir Türkiye sevdalısı ve gönüllü bir Türkiye elçisi.. İngiletre’deki Türkiye ve Türk insanı hakkındaki önyargıların yıkılmasında büyük katkıları olan bu değerli kaleme ne kadar teşekkür etsek azdır… Sağolasın Sally Mustoe… İyi ki varsın…

837660cookie-checkTürkiye sevdalısı bir gazeteci: Sally Mustoe

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.