‘Türkiye siyasetinde başörtüsünün rolü’

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times’ta “Türkler, başörtüsünün kamu yaşamındaki rolünü tartışıyor” başlığını taşıyan haberde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, MB  başkanlığına getirilen Erdem Başçı’nın atamasını hemen onaylamamasının soru işaretleri doğurduğu yazdı.


Haberde şu yorum yapıldı:


“Türkiye’de başörtüsünün, kamu atamalarında belirleyici bir unsur haline gelip gelmediği tartışması yaşanıyor. Bu tartışma, Sezer’in Merkez Bankası Başkanı’nın atamasını onaylamayı geciktirmesini izliyor. Hükümet, Başçı’yı Çarşamba günü atadı. Ancak Sezer, atamanın hemen onaylamasını bekleyenleri şaşırttı. Bu durum, eşi başörtülü olan Başçı’nın, laik çizgisiyle tanınan Sezer tarafından reddedilebileceği iddialarının gündeme gelmesine neden oldu.”


“İstanbul’daki gözlemciler, Başçı’nın seçiminde mesleki birikimi dışında bir faktörün rol oynamış olabileceğine ilişkin herhangi bir işaretin, yeni başkanın itibarına zarar vereceğini söylerken Garanti Yatırım’dam Mahmut Kaya, ‘Ana kriter, eşinin başörtülü olup olmaması değil, yenetek ve birikimi olmalı’ diyor” diyen gazete şöyle devam etti:


“Gerçi Cumhurbaşkanı da Hükümet de başörtüsünün rolü konusunda hiçbir imada bulunmadı. Sezer’in önünde kararnameyi onaylaması için birkaç günü var. Dışişleri Bakanı Gül, Sezer’in onayını geciktirmesinin Başçı’nın reddi anlamına gelebileceği iddialarını reddetti. Ancak bu güvenceler, atama ve bu makamın siyasileştirilip siyasileştirilmediği konusunda tartışma başlamasını önleyemedi. Bazıları, Başçı’nın sırf eşi başörtüsü takıyor diye reddedilmesinin haksızlık olacağını söylerken bazıları da temeli siyasal İslam’a dayanan AKP’nin tercihinde kısmen bunun da rol oynamış olabileceğini öne sürüyor.”

789170cookie-check‘Türkiye siyasetinde başörtüsünün rolü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.