Türkiye sınırındaki Azaz’da ateşkese varıldı

Irak-Şam İslam Devleti (ISIS), Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki Azaz’ın kontrolünü Çarşamba günü ele geçirmişti. Suriye sınırında bulunan BBC muhabiri Paul Wood, iki isyancı grubun mahkumların takası ve mülklerin geri verilmesi gibi konularda anlaşmaya vardıklarını söylüyor.

Muhabir, ateşkesin iki grup arasında ülkenin farklı noktalarında yaşanan çatışmalara bir etkisi olup olmayacağının bilinmediğini belirtiyor.

Uzmanlar, Özgür Suriye Ordusu’nun İslamcılar ile arasına net bir çizgi çekmesi halinde ABD ve Batılı güçler tarafından silahlandırılması ihtimalinin artabileceğine işaret ediyor.

Türkiye sınırı ile Halep arasındaki ana güzergâhta yer alan Azaz ve çevresindeki çatışmalar bir yılı aşkın süredir devam ediyor.

İki isyancı grup arasındaki çatışmalar, “savaş içinde savaş” yaşanabileceği endişelerine yol açmıştı.

Zira iki grubun çatışması, muhalif güçler arasındaki en büyük güç mücadelesi olarak görülüyor.

Yaşanan çatışmalar ve son gelişmelerin ardından Türkiye de Öncüpınar sınır kapısını kapatmıştı.

“Çıkmaz nokta””Ne silahlı muhalefetin ne de rejimin bir diğer tarafı yenebilecek gücü var. Bu güç dengesi bir süre daha değişmeyecek.”

Kadri Cemil, Suriye Başbakan Yardımcısı

Öte yandan, Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, ülkedeki iç savaşın iki tarafın da kazanamayacağı tıklayın bir çıkmaz noktasına geldiğini söyledi.

Cemil, İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Cenevre’de yapılacak barış görüşmelerinde Şam yönetiminin uluslararası gözlemcilerin denetleyeceği bir ateşkes çağrısında bulunacağını belirtti.

Mart 2011’de başlayan iç savaş nedeniyle Suriye ekonomisinin ağır kayıplara uğradığını belirten Cemil, “Ne silahlı muhalefetin ne de rejimin bir diğer tarafı yenebilecek gücü var. Bu güç dengesi bir süre daha değişmeyecek.” dedi.

BBC muhabiri Jim Muir, hükümetten gelen reform ve demokrasi sözlerine derin bir şüpheyle bakan muhalefetin Cemil’in önerilerini reddedeceğini belirtiyor.

Muhabirimiz ayrıca, Cemil’in başta rejim karşıtı eylemlere katılan Komünist Parti’nin eski bir üyesi olduğunu ve sadık bir Baas Partili olmadığını kaydediyor. (BBC)

1396620cookie-checkTürkiye sınırındaki Azaz’da ateşkese varıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.