Türkiye-Suriye vizeyi kaldırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından ”Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması” imzalandı.

İmzaların atılmasının ardından Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile ortak basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, alınan kararın taraflar arasındaki karşılıklı güven ilişkisinin göstergesi olduğunu söyledi.

İkinci önemli tarihi adımın, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu mekanizmayla her yıl iki ülkenin başbakanlarının eş başkanlığında her iki hükümetin en önemli bakanlarının katıldığı ortak kabine toplantıları yapılacağını anlattı.

Davutoğlu, bu ortak kabine toplantısı öncesi yılda en az bir kez olmak üzere Bakanlar Konseyi’nin toplanacağını ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye ile Türkiye arasında taşımacılık yapan tırlara uygulanan vergilerin kaldırılması yönünde karar aldıklarını bildirdi.

Türk halkına seslenen Muallim, ”Şimdiden ‘Suriye’ye hoş geldiniz’ diyorum. Suriye’ye geçişleriniz, İstanbul’dan Ankara’ya geçişleriniz gibi olacaktır. Aynı şekilde Suriye vatandaşları için de Türkiye’ye giriş çıkış Halep ile Şam arasında gidiş geliş yapar gibi olacaktır” diye konuştu.

Muallim, bunun, ilişkilerin halklar seviyesine yansıyınca daha da pekişeceğinin en büyük göstergesi olduğunu belirterek, ”Ticari işbirliği hacminin giderek daha da artırılması, enerji işbirliğinin geliştirilmesi, elektrik, doğal gaz, su… Her iki ülke arasında taşımacılık yapan tırlara da uygulanmış olan vergilerin kaldırılması yönünde karar almış durumdayız” dedi.

1218740cookie-checkTürkiye-Suriye vizeyi kaldırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.