‘Türkiye tarama sürecine iyi başladı’

Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Avrupa Reform Merkezi, Türkiye’nin tarama ve müzakere sürecine ilişkin bir rapor hazırladı. Rapordan derlenen bilgiye göre, 35 müzakere başlığındaki müzakereler zorlu geçecek, bu nedenle Türkiye’nin her müzakere için içeride ve dışarıda hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.


Türkiye’nin, gıdadan, çevreye kadar birçok AB kuralına uymak zorunda kalacağının vurgulandığı raporda, özellikle gıda sektöründe tam bir yapısal değişim ve dönüşümün yaşanacağı kaydediliyor.


Özellikle çevre konusundaki uyum çalışmalarının milyarlarca Avroluk yatırım ve çok sayıda çevre uzmanının istihdam edilmesini gerektireceği ifade ediliyor.


Avrupa Reform Merkezi raporuna göre, gıda ile ilgili uyum çalışmaları, AB kurallarının yüzde 40’ını oluşturuyor. Gıdaya ilişkin uyum sürecinde, Türkiye’deki tavuk çiftlikleri, mandıralar, şarap üreticileri ya AB kurallarına uyacak ve bu şekilde yapılacak ya da kapanmak zorunda kalacaklar.


Rapora göre, müzakere ve uyum sürecinde, zengin Avrupalılar, Türkiye’nin güney sahillerinden emlak satın almak için hücum edecek ve özellikle Türkiye’nin sahil bölgelerinde önemli ölçüde emlak yatırımında bulunacaklar.


Avrupa Reform Merkezi’nin tavsiyeleri şöyle sıralanıyor:
     ”Türkiye müzakerelere pozitif bir tutumda başlayarak, sürdürmeli ve her koşulda AB’ye tam üye olma niyetini belirli aralıklarla yinelemeli.
     -Müzakere masasından kalkma tehdidinde bulunmamalıdır.
     -AB’de kendi aleyhine olan ülkeleri kendi lehine çevirmelidir.
     -Müzakere sürecinde Türk halkının tam desteği sağlanmalı ve bu desteğin sürmesi sağlanmalıdır.
     -Türkiye’nin tam üye olması müzakerelerin başarıyla tamamlanmasına bağlı değil. Ayrıca bazı üye ülkeler referandum gerçekleştirecekler, bu nedenle Türkiye müzakere sürecinde güçlü bir Merkezi Halkla İlişkiler Stratejisine gereksinimi var.”


AÇIK GAZETE: İmajları kullanacak basın ve yayın organlarından Açık Gazete imzasını silmemelerini özellikle rica ederiz.


 

1026770cookie-check‘Türkiye tarama sürecine iyi başladı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.