Türkiye ve ABD sonuçları beğenmedi

Türkiye; Irak Seçim Komisyonu’nun usulsüzlük iddialarını incelemek için gerekli adımları atmasını istedi.


Irak’ta ilan edilen seçim sonuçlarının Meclis’te gerçek temsil oranlarını yansıtmayacağı görüşünü taşıyan Türkiye, Irak bağımsız seçim komisyonunun usulsüzlük iddialarını inceleyip gerekli adımları atmasını bekliyor.


Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, seçimlerin yapılabilmiş olması ülkede ve yurtdışında Iraklı seçmenlerin bütün güçlüklere rağmen tercihlerinin demokrasiden yana olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.


Açıklamada, “Diğer taraftan seçimlerde belirli kesimlerin katılım düzeyinin düşük olması, bir dizi vilayette neredeyse hiç oy kullanılamaması ve Kerkük dahil belirli bölgelerde manipülasyonların sonuçlar üzerinde dengesizliklere yol açmış olması, üzerinde ciddiyetle durulması gereken hususlardır” denildi.


Bazı unsurların, Irak için tarihi dönüm noktası oluşturan bu süreç içinde oylamaları yönlendirmeye çalıştıklarının ve bundan haksız kazanımlar elde etmiş olduklarının ortaya çıktığının belirtildiği açıklamada şöyle devam edildi:


“Bir dizi itiraz başvurusu almış bulunan Irak bağımsız seçim komisyonunun usulsüzlük iddialarını özenle inceleyip gerekli adımları atacağını umuyoruz. Birleşmiş Milletlerin de 1546 sayılı Güvenlik konseyi kararı çerçevesindeki sorumlulukları bağlamında gerekli tespitleri yapmasını bekliyoruz.


ZEBARİ: KAYGILAR YERSİZ


Irak geçici yönetiminin Kürt Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, “Irak’ın gelecekte de Türkiye’ye dost, birleşik, ancak toplumdaki farklılıklara saygı gösteren bir ülke olarak kalacağını” söyledi.


Zebari, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Irak seçim sonuçlarına ilişkin bütün endişelerinin yersiz olduğunu iddia ederek, “Irak seçimlerinde Kürtlerin çok oy almasında Türkiye’nin kaygı duymasını gerektirecek bir neden olmadığı” söyledi.


“Kürtlerin, Irak seçimlerine ve bölge seçimlerine katılımının, ülkenin ulusal birliğine ilişkin taahhüdünün tekrar teyidi olduğunu” belirten Zebari, “Kürtlerin demokratik, federal ve birleşik bir Irak içinde çoğulculuk arayışında olduğunu” savundu. 
 
 ABD’NİN HAYALKIRIKLIĞI
The Washington Post gazetesi, Bush yönetiminin, Irak’a savaş başlatırken İran’a benzemeyen laik bir rejim kurulmasını öngördüğünü, ancak son seçimle ortaya çıkan tablonun güçlü bir dini temeli bulunduğunu yazdı.


Gazetede Robin Wright imzasıyla çıkan analizde, Bush yönetiminin, Irak’ta çabuk bir yönetim değişikliğinin ardından, elle seçilmiş müttefiklerle, İran’daki dini temelli yapının tam tersine laik bir hükümet kurmayı umduğu belirtildi.


Yorumda, ”Ancak ABD müdahalesinin en büyük çelişkisi, bunun yerine Irak’ın seçime gidip dini temeli kuvvetli ve komşu İran ile yakın bağları olan bir hükümet seçmesi oldu. ABD’li ve bölgesel yorumculara göre Bush yönetiminin şu ana kadar faturası 300 milyar doları bulan Irak politikasından en son beklediği şey buydu” denildi.


İLGİLİ HABER: Irak’ta seçimi ‘resmen’ Şiiler kazandı

1018890cookie-checkTürkiye ve ABD sonuçları beğenmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.