Türkiye ve Azerbaycan- Medyaya Baskıda Yeni Ortaklık

Konuya en fazla yer veren gazetelerden Cumhuriyet, haberi, ‘Yabancı Gazeteci Sınırdışı Edildi’ başlığıyla duyurdu. Cumhuriyet ayrıca, Türkiye’de basın mensuplarına uygulanan baskının yeni bir boyuta taşındığı yorumunda da bulundu.

İnternet sitesi Diken ise Mirkadirov’un Erdoğan’a muhalefetten sınırdışı edildiğini, Bakü’de ise casusluktan tutuklandığını yazdı.

Türkiye’deki medya özgürlükleri savunucusu kuruluşlar ise Rauf Mirkadirov’un akibeti konusunda şimdilik genelde sessiz.

Buna karşılık yabancı gözlemciler ve ifade özgürlüğü konusunda kampanya yürüten örgütler, Azerbaycan kadar Türkiye’yi de eleştiriyorlar. New York merkezli Freedom House , Türkiye’nin Mirkadirov’u, çalışma iznini iptal edip Bakü’ye göndermesinden ötürü derin endişelerini dile getirdi ve sınırdışı edilir edilmez tutuklanmasını gayet şüpheli bir durum olarak niteledi. Freedom House’a göre, bu gelişmenin Başbakan Erdoğan’ın Bakü ziyaretinden kısa süre sonraya rastlaması, kuşkuları artırdı. Freedom House, hem Türkiye hem de Azerbaycan hükümetlerinin Mirkadirov’un güvenliğini korumakla yükümlü olduklarını vurguladı ve Azerbaycanlı gazeteciye yöneltilen suçlamaların geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Bakü’deki yetkilileri Rauf Mirkadirov’u ‘ülkeye ihanetle’ suçladıkları için kınayan Gazetecileri Koruma Komitesi CPJ ise , ‘uydurma’ diye nitelediği casusluk suçlamasının geri çekilmesini istediği Azerbaycan’da, ülke hakkındaki bağımsız haberciliğin sustururulmasını hedefleyen hukuk ihlallerine son verilmesini istedi. CPJ ayrıca Azerbaycan’ın Avrasya bölgesinde en fazla gazeteci hapseden ülke sıfatını kazanma yolunda adım attığını belirtti.

Rauf Mirkadirov’un sivil toplum örgütleriyle bağlantılı faaliyetleri, özellikle de Ermenistan’daki gazetecilerle temasları, Azerbaycan yetkililerini rahatsız etmişe benziyor.

Çatışmaların önlenmesi ya da çözümü alanında faaliyet gösteren ya da sadece bu konuları yakından izleyen gazetecilerin, Mirkadirov’un başına gelenleri ürkütücü bir eğilim olarak algılayacakları açık.

Gazetecilerin çatışma çözümü konusunda meşru bir rol sahibi olup olamayacakları, tartışmaya açık bir konu. Ancak medyanın düşmanlıkları körükleme konusunda önemli bir payı olduğuna da kuşku yok.

Mirkadirov konusunda genelde tepkisiz kalan Türkiye medyası, gene de son günlerde Cumhurbaşkanı Aliyev ve Başbakan Erdoğan arasında rejim karşıtlarını susturmayı amaçlayan bir görüş birliğine varıldığını ileri süren haberler ve yorumlar yayınlamaktaydı.

Başbakan Erdoğan’ın bu ay başlarında Bakü’ye yaptığı ziyaretten beri, Erdoğan tarafından Aliyev’e sunulan bir dosyadan sözedilmekteydi. Sözkonusu dosyada yeralan isimlerin Azerbaycan’da yaşayan Fethullah Gülen taraftarlarına ait olduğuna inanılıyor, Türkiye başbakanının, eskiden müttefiği, şimdiki düşmanı Gülen cemaatinin mensuplarına karşı yürüttüğü mücadeleyi ülke dışına taşıdığı ileri sürülüyordü.

Rauf Mirkadirov, Türkiye’den sınırdışı edilen ilk gazeteci de değil. Gülen cemaatinin gazetesi Today’s Zaman’da yazan Mahir Zeynalov da Şubat ayında Türkiye’den çıkarılmıştı.

Hurriyet Daily News gazetesinde yazan Barçın Yınanç, 22 Nisan tarihli makalesinde Türkiye Azerbaycan ilişkilerinde yeni bir balayı dönemine girildiğini belirtti. Gerçi Barçın Yınanç, yazısında Mirkadirov olayına değinmiyor ama iki ülke arasında son yıllarda gelişen ticari ilişkilere dikkat çekiyor ve “Türkiye’nin dış temsilciliklerinde genç Azerbaycan cumhuriyetinin devleti kadar genç diplomatlarına ülkelerini temsil edecekleri ofis imkanı sağlanan günler çok geride kaldı. Azerbaycan, halihazırda Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım getiren ülkeler arasında birinciliğe doğru ilerliyor. Azeriler, Türkiye’de bir televizyon kanalı ve gazete satın aldı, istanbul’da da büyük bir düşünce kuruluşu açtı” diyor.

Barçın Yınanç’ın görüşlerini aktardığı emekli diplomat Volkan Vural’ın tespiti ise gayet dikkat çekici. Deneyimli eski diplomat, Azerbaycan’ın Türkiye üzerindeki kaldıraç/etki gücünün, Türkiye’nin Azerbaycan üzerindeki etkisinden daha fazla olduğuna inanıyor.

_______________________________

* Yazarın diğer yazıları için lütfen tıklayınız:

http://www.firdevstalkturkey.com/tr/

1562420cookie-checkTürkiye ve Azerbaycan- Medyaya Baskıda Yeni Ortaklık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.