Türkiye ve Irak mutabakata vardı

İki ülke arasında imzalanacak terörle mücadele işbirliği anlaşması konusunda İçişleri Bakanlıkları arasında çalışmaların hızlandırılarak sonuçlandırılması için gerekli talimatların verildiğini belirten Erdoğan, “Başta PKK, Kongra-Gel terör örgütü olmak üzere terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyduk. Bu alanda daha etkin bir işbirliği yürütmek ve PKK Kongra-Gel terör örgütünün Irak’taki mevcudiyetine son verilmesi amacıyla her türlü çabayı gösterme konusunda mutabakata vardık. Tüm bu hususları içerecek şekilde Türkiye ile Irak arasında bir mutabakat muhtırasını imzaladık” diye konuştu.


Türkiye’nin, bütün imkanlarıyla Irak’ın yanında olacağını vurgulayan Erdoğan, “Yeter ki dayanışma içinde, bir mutabakat içinde terörün her çeşidine karşı ortak mücadeleyi verelim ve terörü ülkemizde ve ülkenizde izole edelim” dedi.


Terörle mücadelede işbirliği anlaşmasının neden imzalanamadığına ilişkin olarak ise Erdoğan, “Kısa bir süre içinde bu konuyla ilgili geniş bir heyet gelecek, bu konuları orada görüşerek karara bağlayacağız” dedi. 


2 AY İÇİNDE ANLAŞMA


Öte yandan, Maliki ile Erdoğan arasında imzalanan ve çeşitli konuları içeren mutabakat muhtırası, iki ülke arasında terörle mücadele konusundaki anlaşmanın 2 ay içinde sonuçlandırılmasını öngörüyor.


Mutabakat muhtırasında, iki başbakanın ”PKK/KONGRA-GEL terör örgütü dahil olmak üzere, Irak’ta faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ve faaliyetlerinin tecrit edilmesi, pasifize edilmesi ve varlıklarına son verilmesi amacıyla her türlü çabayı göstermek hususlarındaki mutabakatlarını teyit ettikleri” belirtiliyor.


Bu çerçevede, iki başbakanın ülkeleri arasında imzalanacak ”Terörle Mücadelede İşbirliği Anlaşması” ve ”İçişleri Bakanlıkları Arasında Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası” çalışmalarının hızlandırılarak 2 ay içinde sonuçlandırılması talimatını verdikleri, söz konusu anlaşmaları hazırlamak amacıyla Irak İçişleri Bakanı’nın Türkiye’yi 2 hafta içinde ziyaret edeceği” vurgulanıyor.


“BIR IŞIK BELİRDİ”


Görüşmeler sonucunda ”bir ışığın belirdiği” değerlendirmesinde bulunan diplomatik kaynaklar, bundan sonraki sürece bakılması gerektiğine işaret ettiler.


Bununla beraber, iki ülke arasında imzalanan mutabakat muhtırasının, bugünkü ve gelecekteki Irak hükümetleri için bağlayıcı olması ve iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaların teyit edilmesi bakımından kayda değer olduğu ifade edildi.


Maliki’nin ziyaretini değerlendiren diplomatik kaynaklar, Irak Başbakanı’nın, basın toplantısında dile getirdiği, mutabakat zaptında da yer alan ”PKK, terör örgütüdür” vurgusunun önemli bir ayrıntı olduğunu bildirdiler.


ABD: “MUTABAKAT MUHTIRASI OLUMLU”


ABD, Türkiye ile Irak arasında dün Ankara’da teröre karşı mücadelede bir mutabakat muhtırası imzalanmasını olumlu karşıladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi, mutabakat muhtırasının imzalanmasını “olumlu bir gelişme ve ilerleme” olarak nitelendirdi.
Yetkili, “iki ülke başbakanlarının bir araya gelip terörü ve Irak’la ilgili diğer meseleleri oturup konuşması, pozitif olarak görülmeli” dedi.


MALİKİ’NİN AÇIKLAMALARI


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabulünün ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Nuri El Maliki ise Türkiye ile terörün üstesinden gelme konusunda kararlı olduklarını belirterek, ilerleyen günlerde Iraklı uzmanların Türkiye’ye gelerek, bu alandaki işbirliğinin ana hatlarını belirleyeceklerini kaydetti.


“Güvenlik alanında işbirliğini samimi olarak istiyoruz” diyen Maliki, Irak’ın yeniden yapılanması ve diğer kimi alanlarda işbirliği olanakları bulunduğuna işaret ederek, “Halkın beklentilerine yanıt verebilirsek terörün de üstesinden gelinebilir, biz buna da katkıda bulunmuş oluyoruz” diye konuştu.


Erdoğan ile imzaladıkları muhtıraya ilişkin soru üzerine Maliki, “Biz birlikte terörün üstesinden gelme konusunda kararlıyız. Çünkü terör, işbirliğimizin gelişmesini engellememeli” dedi.


İmzalanan muhtıranın Irak’taki Kürt yönetimini de bağlayıp bağlamayacağının sorulması üzerine Maliki, “Irak Kürdistanı Irak’ın bir bölümüdür. İki devlet arasında varılan mutabakat, ülkelerin bütününü ilgilendirir, sorumluluk alanına sokar. Dolayısıyla bütün tarafları bağlayacaktır” yanıtını verdi.


Maliki, “PKK’yı resmen bir terör örgütü olarak tanımlayabiliyor musunuz?” sorusuna karşılık ise “Taraflar arasında imzalanan belgede buna açıkca değinilmiş ve belirtilmiştir. Birlikte, başta PKK olmak üzere terör örgütleriyle mücadele alanında işbirliği yapacağız denilmiştir” dedi.
 


MALİKİ, İRAN’A GİTTİ


Irak Başbakanı Maliki, temaslarını tamamlamasının ardından Ankara’dan ayrılarak bölge gezisinin ikinci durağı olan İran’a hareket etti.


Maliki, Esenboğa havalimanında Devlet bakanı Kürşad Tüzmen tarafından uğurlandı.


Bu arada Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’ye gazeteciler, Irak ile Türkiye arasında dün imzalanan mutabakat muhtırasının kuzey Irak’taki bölgesel hükümet tarafından da kabul edilip edilmediğini sordu. Zebari bu soruya, “Her şeyi söyledik. Başbakan her şeyi söyledi” yanıtını verdi.



 


 

1046610cookie-checkTürkiye ve Irak mutabakata vardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.