Türkiye yabancı sermaye rekorunu kırdı

Geçen yıl ocak-kasım dönemindeki fiili yabancı sermaye girişinin, yılın tümünde, önceki dört yılın toplamındaki tutarı aştığı tahmin ediliyor.


Merkez Bankası verilerine göre geçen yıl ocak-kasım döneminde Türkiye’ye toplam 8 milyar 167 milyon dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi yaşandı. Bu girişin 6 milyar 412 milyon doları doğrudan yatırım, 226 milyon doları Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketlerin yurt dışındaki ortaklarından aldıkları uzun vadeli kredi, 1 milyar 529 milyon doları ise gayrimenkul alımı yoluyla geldi.


Türk Telekom’un devrinin yapıldığı ve Çukurova Grubu’nun Turkcell’de Rus Alfa’yla birlikte yaptığı operasyonun sonuçlandığı geçen yıl kasım ayında Türkiye’ye 3 milyar doların üzerinde yabancı sermaye fiili girişi kaydedildi. Garanti Bankası’nın yüzde 25.5’inin General Electric Corporation’a 1.8 milyar dolara devredildiği aralık ayında da Türkiye’ye yüklü bir yabancı sermaye girişi yaşanmıştı. Bu giriş de dikkate alındığında Türkiye 2005 yılını, ondan önceki dört yılın toplamından fazla bir yabancı sermaye girişiyle tamamladı.


Türkiye’ye 2001 yılında 3 milyar 290 milyon, 2002 yılında 1 milyar 143 milyon, 2003 yılında 2 milyar 48 milyon ve 2004 yılında da 3 milyar 236 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi kaydedilmişti. 2001-2004 yılları arasındaki toplam giriş 9 milyar 717 milyon dolar olmuştu. Garanti Bankası için gelen 1.8 milyar dolarla birlikte Türkiye’nin geçen yıl 10 milyar dolarlık bir fiili yabancı sermaye girişi yaşadığı hesaplanıyor.


Bu arada geçen yıl ocak-kasım döneminde yabancılar Türkiye’deki gayrimenkullerini satarak toplam 163 milyon dolarlık, şirketlerdeki hisselerini satarak 346 milyon dolarlık bir sermayeyi ise Türkiye’den çıkardıkları belirlendi. Aynı dönemde Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketlerin yurt dışındaki artıklarına yaptıkları 409 milyon dolarlık borç ödemesiyle birlikte yabancıların Türkiye’den çıkardıkları sermaye tutarı 918 milyar dolar oldu. Bu nedenle de yabancıların Türkiye’ye geçen yıl getirdikleri net doğrudan sermaye 7 milyar 294 milyon dolar olarak gerçekleşti.


Geçen yıl Türkiye’ye fiilen giren sermayenin 5 milyar 758 milyon dolarla büyük bölümü hizmetler sektörüne yönelik yatırımlardan kaynaklandı. İmalat sanayi sektörüne yönelik yatırımlar için gelen sermaye 612 milyon dolarda kaldı.


Türkiye’ye gelen sermayenin 4 milyar 609 milyon dolarla büyük bölümünü AB ülkeleri kaynaklı sermaye oluşturdu. Telekom özelleştirmesi nedeniyle Ortadoğu ülkeleri kaynaklı olarak gelen sermaye ise 1 milyar 635 milyon dolar olarak gerçekleşti. (ANKA)



 

1027570cookie-checkTürkiye yabancı sermaye rekorunu kırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.