Türkiye’de 5 çocuktan birisi işçi…

Çocuk Vakfından yapılan açıklamaya göre, Vakıf, 1 Ekim Dünya Çocuk Günü nedeniyle, Türkiye’deki çocukların durumunu yansıtan bir rapor hazırladı.


Öncelikli çocuk sorunlarını Türkiye’nin gündemine getirmeyi amaçlayan raporda, aile ve çocuk, anne ve çocuk sağlığı, eğitim, yoksulluk, güç koşullardaki çocuklar, çocuk ihmali ve istismarı, çocuk hakları, yargılamadaki çocuklar, çocuk ve medya konuları yer aldı.
 Rapora göre, Türkiye’de çocuk sorunlarında en büyük etken yoksulluk. Her 4 çocuktan biri yoksul, 5 çocuktan biri çalışıyor. Sokaktaki çocuklar konusunda en sorunlu 2 il ise İstanbul ve Diyarbakır.


Son 5 yılda çocuk suçlarında artış olduğu, çocuk ihmali ve istismarının yaygınlaştığı vurgulanan raporda, çocuk hakları konusunda uyum yasalarının hazırlanamadığı, Çocuk Koruma Kanununun, çocuk adalet sisteminin gerçekleştirilmesi için yeterli olmadığı görüşüne yer verildi.


Bebek ve 5 yaş altı ölümlerinin hala yüksek olduğuna işaret edilen raporda, “Anne Çocuk Sağlığı Acil Eylem Programının etkin biçimde uygulanamadığı ve 0-18 yaş sağlık güvencesinin sağlanamadığı” savunuldu.


Korunmaya muhtaç çocuk sayısındaki artışa dikkat çekilen raporda, Özürlüler Kanununun kuşatıcılığına karşın verilen hizmetin sınırlı olduğu, TBMM Çocukları Sokağa Düşüren Nedenlerle Sokak Çocuklarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu Raporunun askıda kaldığı ifade edildi.


Raporda, Türkiye’nin, çocuk pornografisi konusunda riskli ülkeler arasında yer aldığı bildirilerek, medyanın olumsuz etkilerinden çocuğu koruma sisteminin geliştirilemediği, Türkiye’nin çocuk göstergelerinin dünya ortalamasının altında kaldığı kaydedildi.
 Açıklamada, görüşlerine yer verilen Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye’de çocuk sorunlarının her geçen yıl derinleştiğini belirterek, bunun en öncelikli nedeninin yoksulluk ve işsizlik olduğunu söyledi.


Şirin, aile, çocuk ve gençlik hizmetlerinin etkin biçimde gerçekleştirilmesi amacıyla Çocuk ve Gençlik Kanununun hazırlanmasını ve Aile Çocuk ve Gençlik Bakanlığının kurulmasını önerdiklerini kaydetti.


İLGİLİ DOSYA: – Çocuk işçiler

1048690cookie-checkTürkiye’de 5 çocuktan birisi işçi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.