“Türkiye’de Alevisiz bir Anayasa’ya hayır!”

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında Alevilerin bu sürecin dışında tutulmasını protesto etmek amacıyla Kuzey Londra’nın Manor House bölgesinde “Türkiye’de Alevisiz Bir Anayasa’ya Hayır!” adı altında çadır eylemi başlattı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Finsbury Park’ın Hanor House girişinde yapılan eyleme katılım yüksek oldu. Çadırlı eyleme aralarında İAKM ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, yönetim kurulu üyeleri ve cemevi üyelerinin de bulunduğu çok kalabalik bir kitle katıldı.

Türkçe ve İngilizce “Alevisiz Bir Anayasaya Hayır, Alevilik Yasaklanamaz” şeklinde pankartların asıldığı çadıra, gelen ziyaretçilere, Alevilerin istek ve dileklerinin yer aldığı bildiriler verildi.

İngiltere’deki Aleviler olarak bu süreçte sessiz kalmamak, Avrupa’da ki ve Türkiye’de ki Alevileri harekete geçirmek amacıyla böyle bir eylem başlattıklarını ifade eden Erbil, toplumun bütün kesimlerince benimsenecek daha katılımcı, şeffaf ve demokratik bir Anayasa arzuladıklarını söyledi.

Yeni Anayasa çalışmalarında Alevilerin istek ve dileklerinin dikkate alınması gerektiğini kaydeden Başkan Erbil, “Alevi kimliği yasal olarak tanınmalıdır. Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli, buna uygun yasal düzenlemeler yapılmalı ve ibadet yeri kapsamına Cemevi de alınmalıdır” diye konuştu.

“Devletin bizi görmemezlikten gelmesine engel olacağız” diyen Erbil şunları söyledi:

“Alevisiz bir Anayasa’ya hayır, Alevilik yasaklanamaz, Cemevleri ibadethanemizdir, Alevilere ait tüm dergahlar ve mekanlar iade edilsin, Alevi köylerinde ve dergahlarındaki camiler kaldırılsın, Alevi katliamlarıyla devlet yüzleşsin, Yeni Anayasa tüm dilleri, inançları, kimlikleri ve kültürleri kapsasın, Aleviler vardır, Alevilik Haktır…

30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilen 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelere’e ilişkin yasa, Alevi kimliğinin yasal bir zemine sahip olması konusunda en önemli engel olduğuna dikkat çeken Başkan İsrafil Erbil sözlerini şöyle sürdürdü: “Dört defa Anayasa yazan Cumhuriyet, bugünlerde yeni bir Anayasa yazma hazırlığında. Değişen Ortadoğu’ya uygun İslami kotlarla uyum içinde bir Anayasa hazırlığında olan Türkiye, yasaklanmış 20 milyondan fazla Alevi’yi görmezlikten geliyor. Son dört anayasada da yasakları devam eden Aleviler olarak artık incinsende incitme dönemini geride bırakmak, bizi görmezden gelenlere gereken cevabı vermek ve haklarımızı almak için gereken mücadeleyi vereceğimizi söylemek istiyoruz…

Emeviler’den günümüze kadar Ortadoğu, Mezopotamya ve Anadolu’daki tüm zulümleri yaşayan Aleviler’in Osmanlı’dan sonra Cumhuriyet rejimini bir kurtuluş olarak gördükleri için destek verdiklerini hatırlatan Erbil, “Osmanlı’daki hilafetin yerine çok daha güçlü bir Diyanet İşleri Başkanlığı getirilmiş ve sadece Sünni İslam beslenmiştir. Başta Hacı Bektaş kasabasında olan Hacı Bektaş Veli Dergahı olmak üzere Alevilerin tüm dergahlarına el konmuştur. Halen Aleviler dergahlarına (ibadethane) müze kapsamında para vererek giriyorlar…”

847630cookie-check“Türkiye’de Alevisiz bir Anayasa’ya hayır!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.