“Türkiye’de basın özgür değil”

Türkiye’nin dünya sıralamasında 120’ncilikten 134’üncülüğe gerilediği raporda, “Önce Gezi Parkı protestolarını takip eden gazeteciler güvenlik güçleri tarafından hedef alındı. Hükümete yönelik yolsuzluk iddiaları ile ilgili haber yapan gazetecilerin işlerine son verilmesi için baskı uygulandı” deniyor.

Freedom House, “Dünyada Özgürlükler 2014″ raporunda da Türkiye’yi eleştirdi ve “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı eleştirilerin en aza indirilmesi için bir dizi strateji uygulandı” dedi.

Dünyada en çok tutuklu gazetecinin Türkiye’de olduğunu hatırlatan raporda, “Medya yöneticileri, hükümeti eleştiren gazetecilerin susturulmaması halinde çeşitli yaptırımlarla tehdit ediliyorlar” ifadesine yer verildi.

Raporun Türkiye’de basın özgürlüğüne dair bölümü şu şekilde devam ediyor: “Daha birkaç yıl önce Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik için ciddi müzakereler yürüten Erdoğan hükümetinin şimdi basın özgürlüğünün karşısında önemli bir engel olduğu görülüyor.”

‘Türkiye dünyadan ayrıştı’Küresel anlamda özgürlüklerin çok fazla geriye gitmediğini ifade eden Freedom House, Türkiye’nin ise son raporda en çok gerileme yaşanan ülkeler arasına girdiğini söyledi.

Raporda Türkiye’deki durumla ilgili olarak şu yorumlara yer verildi: “Başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde de hükümet karşıtı gösterilerin sert biçimde güç kullanılarak bastırılması ve özel şirketlere hükümetin çizgisi doğrultusunda hareket etmeleri için baskı yapılması, Türkiye’de özgürlük düzeyinin gerilemesine yol açtı.”

Raporun Avrupa bölgesini ele alan bölümünde, 2013’ün en önemli gelişmeleri arasında “Erdoğan hükümetini de kapsayan ve giderek tırmanan yönetim krizi var”deniliyor.

‘Erdoğan artık daha otoriter’Raporda, Erdoğan’ın iktidarının ilk yıllarında gecikmiş demokratik reformları hayata geçirdiği ve Freedom House raporlarında da bu adımlardan birçok kez övgüyle bahsedildiği belirtiliyor.

“Ancak daha sonra kilit öneme sahip kurumların yoğun siyasi baskı altında kalmaya başladığı gözlemlendi” denen raporda, “Bir dizi ‘derin devlet’ davasında Türkiye siyaseti için önemli figürlerin hükümeti devirmekle suçlandığı görüldü ve bu gelişmeler kuşkuyla karşılandı” ifadesine yer veriliyor.

‘Zorbaca tepki’17 Aralık süreciyle birlikte emniyet ve yargıdaki atamaların da eleştirildiği Freedom House raporunda, “Erdoğan’a ve yakın çevresine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarına karşı verilen tepki kuşkuları daha da artırdı” vurgusu yapılıyor.

Raporda Gezi Parkı protestoları için ise, “Erdoğan hükümetinin zorbaca tepkisi giderek otoriterleşen eğilimini gözler önüne serdi” yorumu yapılıyor ve “Hükümet yetkililerinin suçlamaları twitter kullanıcılarından özel şirketlere ve sözde uluslararası lobilere kadar uzandı” deniyor.

Dünyada özgürlüklerin durumuRaporda, küresel anlamda bireysel özgürlüklerin gerilese de genel tablonun çok kötü olmadığı ifade ediliyor.

En vahim gelişmelerin ise, Mısır’da yaşandığına vurgu yapılıyor ve “Ülkede ilk kez seçimle iktidara gelen Muhammed Mursi’nin eski usül bir askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasına tanık olundu” deniyor.

Raporda, sadece kısa bir süre iktidarda kalan Mursi ve Müslüman Kardeşler’in otoriter yaklaşımlarına karşı “General Sisi ve destekçileri acımasızca harekete geçti” ifadesi yer alıyor.

Freedom House raporuda dikkat çekilen bir diğer ülke ise Suriye. Raporda “Beşar Esad yönetimi kimyasal silahların iadesi konusunda taahhüdler verse de bu yolla uluslararası camiayı oyaladı ve zaman kazanmaya çalıştı” deniyor.

Bunun dışında siyasi anlamda özgürlüklerin geriye gittiği diğer ülkeler raporda şu şekilde sıralandı: Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Endonezya ve Venezuela.

1417460cookie-check“Türkiye’de basın özgür değil”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.