Türkiye’de dini özgürlükleri ele aldılar…

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, öğle yemeği sırasında Irak, Türkiye-AB müzakereleri, enerji konuları ve Türkiye’de dini özgürlükler konusunu ele aldıklarını söyledi.


McCormack, düzenlediği basın toplantısında, Gül’ün Rice ile öğle yemeğindeki görüşmesi hakkındaki bir soruyu yanıtlarken, “öğle yemeğinde Irak, Türkiye-AB süreci, enerji konuları ve Türkiye’de dini özgürlükler konuşuldu” dedi.


“Ege Denizi’nde Yunanistan ile Türkiye arasındaki farklılıklar da konuşuldu mu?” sorusu üzerine McCormack, “öğle yemeğinde hayır” yanıtını verdi.


İki ülke arasında kabul edilen Stratejik Ortak Vizyon Belgesi’nde bölgesel istikrara katkıdan bahsedilirken, Yunanistan’ın da buna dahil olup olmadığını soran bir Yunan gazeteciye karşılık McCormack, şunları söyledi:


“Türkiye ve Yunanistan NATO müttefikleri ve ABD’nin de kuvvetli müttefikleri. Türkiye’nin Yunanistan’dan başka komşuları var, bölgesel istikrar bakımından. Türkiye ile kuvvetli bir ilişki istiyoruz ve öyle bir ilişki var. Yunanistan’la da kuvvetli bir ilişki istiyoruz, o da var. Elbette Yunanistan ve Türkiye’nin aralarındaki farklılıkları çözmesini cesaretlendiririz. Ancak bu ülkeler zaten kuvvetli NATO müttefikleri ve şu andaki Yunan siyasi liderliğiyle Türkiye’deki siyasi liderlik arasında iyi bir kişisel ilişki mevcut.”


Türkiye’nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs’ın bağlantısına ilişkin soruyu yanıtlayan McCormack, “Ortak Vizyon Belgesi’nde de altı çizildiği gibi biz Türkiye’nin AB üyeliğini ve Kıbrıs’ta çözümü destekliyoruz; her ikisini de görmek isteriz. Türkiye-AB sürecinin ilerlemesi, Türkiye ve AB’ye bağlı. Kıbrıs’ta da ilerleme görmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

1031830cookie-checkTürkiye’de dini özgürlükleri ele aldılar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.