Türkiye’de gidişat daha da kötüleşemez derken

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ülkenin önde gelen işadamlarına hitaben bir konuşma yapıyordu:

“İstanbul’u demokrasimizle, hukuk sistemimizle güvenilir bir yatırım limanı haline getirelim. Buraya para yatıran, bir gün bu parayı kazanarak geri dönebileceğini ve hukuki teminat altında olabileceğini hissetmeli” diyor ve ekliyordu:

“Sürdürülebilir kalkınma ancak ve ancak demokratik istikrarla mümkün olabiliyor. Anti-demokratik bir istikrar, yani düşüncenin, insan hak ve özgürlüklerinin hiçe sayıldığı, girişim özgürlüklerinin sınırlandığı, diktatöryal rejimlerin nasıl çökmekte olduğunu yanımızdaki ülkelerde görüyoruz.”

İş dünyasının 50 kadar tanınmış temsilcisinin katıldığı toplantıda, başbakana ekonomi yönetimin iki büyük ismi, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek de eşlik ediyordu.

Başbakanın konuşmasını saygıyla dinleyen bu elit grubun biraraya geldiği otelden çok da uzakta olmayan bir başka adreste, Koza İpek Grubu’na ait iki televizyon kanalında, daha sonraki günün sabahında, benzeri görülmeyen bir polis baskını yaşandı.

Kanaltürk ve Bugün TV’nin ana kumanda odasında kabloları koparan, teknisyen ve gazetecileri bir kenara iten polis, ekranları karartırken, olup bitenler canlı olarak an be an dünyanın dört bir yanında izlendi.

Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, el yazısıyla yazılmış bir tebligatla görevden alındı ve polis zoru ile binadan çıkarıldı.

Ekranlar bir süre karardı, daha sonra kanallardan birinde deve, diğerinde Hitler konulu programlar yayına sokuldu.

Bu arada binanın önünde baskını protesto eden kalabalığa polis, gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale etti. Aralarında gazetecilerin de bulunduğu bazı kişiler, itilip kakılarak, kelepçelenerek gözaltına alındı. Kana bulanmış avucunda basın kartını tutan gazeteci görüntüsü, Türkiye’nin zaten kapkara medya albümüne katılan son fotoğraf oldu.

Bugün TV ve Kanaltürk’e ek olarak Bugün ve Millet gazetelerinin sahibi Koza-İpek Holding’e, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Fethullah Gülen cemaati ile bağlantılarının soruşturulması sürecinde kayyum atanmıştı. Kanalların karartılmasından hemen sonra, Gülen’in terörizm suçlamasıyla arananlar listesinin en başında, intihar bombacılarından bile daha tehlikeli kategoride yeraldığı da açıklandı.

2013 yılına kadar AKP hükümetinin önde gelen müttefiği ve ortağı olan Fehullah Gülen cemiyeti , hükümeti devirmeye yeltendiği iddiasıyla,bir süredir en tehlikeli terörist örgütler listesinde.

Genel seçime dört gün kala iki televizyon kanalına baskın düzenleyip susturmak, medya özgürlüklerini ihlal etmek zaten başlı başına bir skandal. Ancak, bir özel şirkete, suç işlediğine dair kanıt sunulmaksızın el konulması, hem Anayasa’yı hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesininin ciddi şekilde çiğnenmesi demek.

Dahası, holding bünyesindeki 22 şirketin yönetimini devralan,hükümet eliyle seçilmiş, AKP’ye yakın kayyumun, hem hakim, hem juri hem de cellat işlevi gördüğü açık.

Siyasi nedenlerle gerçekleştirilen bu şirket gaspı, Koza şirketler grubunun hisselerinde şimdiden büyük değer kaybına yol açtı. Hisse senedi sahiplerinin, 410 milyon dollar tutarında zarara uğradığı tahmin ediliyor.

Erdoğan önderliğindeki AKP hükümetinin ifade ve medya özgürlüğünü ihlal etmekten çekinmediğini zaten biliyorduk. Nitekim, AKP’li milletvekili, Aydin Ünal, 1 Kasım seçimlerinden sonra diğer muhalif medya kuruluşlarına yönelik benzer baskıların müjdesini şimdiden verdi.

Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Jean Claude-Juncker’in önceki gün ‘Türkiye’ye insan hakları karnesi yüzünden fazla yüklenilmemesi’ yolundaki uyarısı gözönünde tutulursa, hükümetin medya özgürlüklerini çiğneme doğrutusunda daha epey yolu olduğunu söylemek mümkün. Claude-Juncker’in sözlerinden sonra Avrupa Birliği’nin Türkiye İlerleme Raporunu açıklamayı neden seçim sonrasına bırakma kararı aldığı da iyice anlaşıldı.

Bütün bu hukuksuzluk ve saldırganlık, derinleşen siyasi belirsizliğin ekonomik sonuçları ve yatırımcıların artan güvensizliği karşısında daha ne kadar sürebilir, o da başlıbaşına bir merak konusu.

_______________________________

* Yazarın diğer yazıları için lütfen tıklayınız:
http://www.firdevstalkturkey.com/tr/

1577040cookie-checkTürkiye’de gidişat daha da kötüleşemez derken

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.