Türkiye’de herkes tasarımcı

Faruk Saraç, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dünya modasındaki yeriyle ilgili üzüntü duyduğu noktalar bulunduğunu ifade etti. Saraç, şunları söyledi:

”Moda-tasarım diyoruz ama bir defa şu gerçek var; biz Avrupa’yı ne kadar taklit edersek o kadar yanlış yola gireriz. Paris’te bir mağaza açmaya karar verdiğimde, havaalanında pasaport kontrolünde beni normal insan sınıfının yerine koymayıp da 3 saat sadece girmek için bekletiyorsa Avrupa’nın zaten bana çok çok hayranlığı olmadığının farkına varıyorsun.”

”Türkiye’nin imajı hala ‘Turkish rakı, kebap’sa, hala Kapalıçarşı’da bir fes satılıyorsa ama Türkiye’de herkes tasarımcıysa o zaman bir yerde bir problem var” diyen Saraç, Türkiye’de hala moda günleri olmamasını, ”Türkiye’de hala ‘image-maker’lık oturmamıştır, hala moda editörümüz yoktur. 200’e yakın defile yaptım, hiçbir basın mensubu, bana ‘Senin teman ne, ne tür kumaş kullandın?’ diye sormadı. Arkamda 30 yıllık birikim olduğu için böyle konuşuyorum. Herkes, taşın altındaki el olmalı” sözleriyle eleştirdi.

“FES SATILMASI ZORUMA GİDİYOR”

Türkiye’ye gelen 25 milyon turiste, doğru dürüst bir şey satılamadığını ifade eden Saraç, ”Satılan hep incik boncuktur. Türkiye’de bu kadar öğrenci, tasarımcı yetişiyor, niye hala yabancıya satabilecek bir şeyin yok? Hala bir fes satılması benim çok zoruma gidiyor” dedi.

İstanbul’daki Kapalıçarşı benzeri, Türkiye’nin 81 iline kültür sokağı kurulması gerektiğini anlatan Saraç, böylelikle, bir kente giden turistlere, o yerin geleneksel sanatlardaki ustalarını bir yerde görme imkanı sunulmuş olunacağını vurguladı.

2010 İÇİN “İSTANBOL”

İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatan Saraç, şöyle konuştu:

”2010 için bir koleksiyon hazırlıyorum. İstanbul’a güzel bir şey hediye edeceğim. 5 yıldır üzerinde çalışıyorum. İsmi de ‘İstanbol’. Bolluğa, berekete ve rızka çok inanırım. İstanbul, benim hayatım. Benim geldiğim Urfa gibi çok önemli, büyülü ve tılsımlı bir şehir. Ekmeğimi kazandığım İstanbul’a, bir vefa borcum var. Aynen cumhuriyetimizi kuran Atatürk’ün ne kadar şık giyindiğini gençlere göstermeyi amacıyla Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığım ‘Sarı Zeybek’ defilesinde yaptığım gibi.”

1074460cookie-checkTürkiye’de herkes tasarımcı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.