‘Türkiye’de karaparaya yaptırım yok’

Listede Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Çin, Japonya ve ABD dahil toplam 54 ülke yer aldı.


TÜRKİYE
Uyuşturucu kaynaklı kara paranın da Türk bankalarında ve diğer finans kurumlarında aklandığını öne süren ABD, bu verilere karşın yeterli yaptırım uygulanmadığını vurguladı. Washington, Türkiye’nin mali suçlara karşı mevzuatını güçlendirmesini, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) yetkilerini artırmasını ve terörizmin finansmanını suç kapsamına almasını istedi.


KIBRIS
Rapor’da ‘KKTC kumarhaneleri para aklıyor’ iddiasında bulunuldu. ABD raporunda Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğinden bu yana kara para aklanmasına karşı attığı yasal adımlar övüldü. Buna karşın, Güney Kıbrıs’ta halen uyuşturucu ve dolandırıcılık kaynaklı kara paranın aklanmasının sürdüğü de belirtildi.


KKTC’deki duruma ayrı bir başlık altında değinen rapor, “Türkiye ve İngiltere ile uyuşturucu ticaretinin sürdüğü ve kara para aklandığı yönünde kanıtlar olduğunu” yazdı.
Raporda, KKTC yetkililerinin, “kara paranın daha ziyade, büyük ölçüde kural dışı ve çoğunluğu Türkiyeli şahıslara ait 22 kumarhane aracılığıyla aklandığına inandıkları” ifade edildi. Kumarhane gelirlerinin KKTC bankacılık sisteminden geçmeden Türkiye’ye aktarıldığını yazan rapor, KKTC’den Türkiye’ye yüksek miktarda nakit transferine karşı önlem olmamasından yakındı.


Rapor ayrıca, KKTC’deki off – shore bankacılığın da kara para aklama vasıtalarından biri olduğunu ve ABD’nin geçen yıl, KKTC’de kayıtlı First Merchant Bank hakkında “organize suç şebekeleri ile bağlantılı olarak kara para akladığı gerekçesiyle” işlem yapılması için girişimde bulunduğunu bildirdi. First Merchant Bank, Susurluk olayında da adı geçen ve öldürülmesine rağmen hâlâ cesedi bulunamayan eski MİT görevlisi Tarık Ümit’in ortağı olduğu bir banka olarak biliniyor.

1019410cookie-check‘Türkiye’de karaparaya yaptırım yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.