Türkiye’de kuş türü sayısı artıyor

Prof. Dr. Yalınkılıç, Türkiye’de biyolojik çeşitlilikle ilgili araştırmaların henüz tamamlanmadığını ancak mevcut araştırmalara göre tür sayısının arttığını söyledi. Türlerle ilgili kesin bir istatistik vermenin mümkün olmadığını söyleyen Yalınkılıç, ”Geçen yıl 457 kuş türü vardı bu yıl 464 kuş türümüz var. Tür sayımız her geçen gün artıyor” dedi.

”Nuh’un Gemisi Veri Tabanı”nı kullanan 1000 kullanıcı bulunduğunu bildiren Yalınkılıç, her geçen gün yeni veriler geldiğini ve 2012 yılı sonuna kadar boşluk analizlerinin tamamlanmasını ümit ettiklerini söyledi. Silopi’de, Mardin’de yaklaşık 3 metre boyunda kertenkele bulunduğunu ve ”Baran” ismi verildiğini hatırlatan Yalınkılıç, Türkiye genelindeki canlı varlığına ilişkin çalışmaların bitirilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tarama çalışmaları başlattığını vurguladı. Buna boşluk analizi dendiğine işaret eden Yalınkılıç, ”Nereler araştırılmamış bu yöreler tespit edilip tek tek ele alınıyor. Biyolojik çeşitlilik açısından veri tabanı oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

Uydu haritaları aracılığıyla Türkiye’de bölgelerin yüzde 60’ının veri tabanının tamamlandığını, yüzde 40’ının da detay çalışmasının yapıldığını anlatan Yalınkılıç, mağara ekosistemlerindeki araştırmaların yeni olduğuna dikkati çekti.

Mağara eko sistemlerine yeni yeni girildiğini ifade eden Yalınkılıç, ”Türkiye’nin zenginliğine her geçen gün gerek memeli, gerek sürüngen, gerekse kuş ve balık türleri olmak üzere çok sayıda hayvan türü katılıyor. Bunun yanında bitki türleri de floristik bölgelerde yapılan araştırmalarla birlikte artıyor” diye konuştu.

Türkiye’de dünya için endemik yeni yarasa türleri çıktığını vurgulayan Genel Müdür Mustafa Kemal Yılınkılıç, Türkiye’deki türlerin önemli kısmının Avrupa da ya da dünyanın başka ülkesinde olmadığını söyledi. ”Neden? Eko sistemlerin birleştiği bir noktayız o yüzden. Aynı anda iki gen sistemini buluşturuyoruz” diyen Yalınkılıç, geçiş bölgelerinde çok farklı türler geliştiğini kaydetti.

774010cookie-checkTürkiye’de kuş türü sayısı artıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.