Türkiye’deki ABD nükleer gücü ‘sır’mış

Başbakanlık Açık Gazete’nin resmi başvurusunu ‘Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”nun devlet sırrına ilişkin bilgi ve belgeler hakkındaki 16. maddesi uyarınca, 14 Şubat 2005 tarihli Türkiye’de ABD’ye ait nükleer silah bulunup bulunmadığı yolundaki bilgi edinme talebinizin yanıtlanması mümkün bulunmamaktadır’ diye yanıtladı.


Açık Gazete olarak siz okurlaırmızın adına Türkiye Cumhuriyeti, Başbakanlığı’na e-posta göndererek; Türkiye’de sözü edilen ABD’nin 90 nükleer  bombasının bulunup bulunmadığını sorduk. “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”na dayanarak sorumuzun verilen yasal sürede de yanıtlanmasını istedik.


Başbakanlık Açık Gazete’nin sorusunu şöyle yanıtladı:


“Sayın Faruk Eskioğlu, 4982 sayılı “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu”nun devlet sırrına ilişkin bilgi ve belgeler hakkındaki 16. maddesi uyarınca, 14 Şubat 2005 tarihli Türkiye’de ABD’ye ait nükleer silah bulunup bulunmadığı yolundaki bilgi edinme talebinizin yanıtlanması mümkün bulunmamaktadır. Bilginize sunulur. Dışişleri Bakanlığı Bilgi Edinme Birimi “


ABD’DEN ÖĞRENİYORUZ


Türkiye, topraklarındaki ABD’nin nükleer bombalarını ABD’li sivil toplum kuruluşu Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi’nin (Natural Resources Defense Council-NRDS) açıklamasından öğrenmişti.


NRDS de kendi ülkelerindeki bilgi edinme hakkı yasasından yararlanarak ABD hükümetine dünyadaki ABD nükleer gücünü sormuş ve aldığı yanıtı da yayınlamıştı.


NRDS’ye gönderilen bilgiye göre; ABD’nin İngiltere’de 110, Almanya’da 150, Türkiye ve İtalya’da 90’ar, Belçika ve Hollanda’da ise 20’şer nükleer bombası bulunuyor.


KONUYLA İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Başbakanlıktan yanıt var



AÇIK GAZETE: Sivil toplum örgütü Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi’nin hazırladığı rapora göre, ABD’nin Türkiye’de 90 nükleer bombası bulunuyor. Başbakanlık ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi’ne göndereceğimiz e-postalarla “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de nükleer silahları istemediğimizi” söyleyelim… Lütfen, Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz! kampanyamıza mesaj göndererek katılınız…

1019220cookie-checkTürkiye’deki ABD nükleer gücü ‘sır’mış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.