“Türkiye’deki gerilim felakete yolaçabilir”

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times “NATO’nun payandası, potansiyel Avrupa Birliği üyesi ve Batı’nın Orta Doğu’daki stratejik ortağı Türkiye, bugün bir felaketin eşiğinde” yorumunu yaptı.

Gazetenin başyazısı özetle şöyle:

“Eğer Recep Tayyip Erdoğan’ın ılımlı İslamcı hükümeti ile ordu arasındaki mevcut gerilim bir darbeyi tetikler, ya da siyasi ve dini şiddeti teşvik ederse, Batı’nın, bölgesel istikrarın ve bölgenin bu yükselmekte olan ekonomik gücünün kaybı hesaplanamaz boyutlarda olur. Tehlikede olan, sadece Türkiye için değil, Müslüman dünyasındaki bütün ülkeler için önemli olan bir sorunun yanıtıdır: Siyasi İslam, ılımlı bir biçimde de olsa, demokrasi, devlet otoritesi ve seküler kurumlar ile uyumlu olabilir mi?

Erdoğan ordu ile arasındaki mücadeleden zaferle çıkmalıdır. Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülkede, ordunun sivil mahkemeler karşısında dokunulmaz olması, siyaset üzerinde veto yetkisine sahip olması, Kıbrıs’ta çözüme engel olması, hatta hükümeti tehdit etmesi kabul edilemez. Ne var ki Erdoğan’ın biraz nabza göre şerbet vermesi, sabırlı, ancak kararlı olması gerekiyor. Öfkeli ordunun, Türkiye’yi kargaşaya sürüklemesini engellemek için.”

829860cookie-check“Türkiye’deki gerilim felakete yolaçabilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.