Türkiye’deki nükleer silahlar

Sivil toplum örgütü Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi’nin hazırladığı rapora göre, ABD’nin Türkiye’de 90 nükleer bombası bulunuyor. Başbakanlık ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi’ne göndereceğimiz e-postalarla “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de nükleer silahları istemediğimizi” söyleyelim…

Sivil toplum örgütü Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (Natural Resources Defense Council-NRDS) ABD bilgi edinme yasasından yararlanarak elde ettiği belgelerden, askeri yayınlardan, ticari uydu görüntülerinden derlediği rapora göre, ABD’nin İngiltere’de 110, Almanya’da 150, Türkiye ve İtalya’da 90’ar, Belçika ve Hollanda’da ise 20’şer nükleer bombası bulunuyor.

ABD’nin soğuk savaş döneminde yerleştirdiği bu nükleer silahların Çin Halk Cumhuriyeti’nin elinde bulanan tüm nükleer silahlardan daha güçlü olduğu açıklandı.

HEDEF NATO DÜŞMANLARI

The Guardian gazetesinde de yer alan açıklamada NRDS’in nükleer hedef saptaması şöyle:

“Bu silahların potansiyel hedefleri Rusya, İran ve Suriye. Ayrıca savaş durumunda Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye uçakları 180 kadar nükleer bombayı atmak için hazırlandı. NATO ise Avrupa’daki nükleer bombaların herhangi bir ülkeyi özellikle hedef almadığını belirtti.”

TÜRKİYE’DEKİ SİLAHLAR

ABD’nin soğu savaş döneminde nükleer silahları Akıncı, Balıkesir ve İncirlikte tuttuğu ve silahların 40’ı Türkiye’nin kullanıma verilmek üzere tamamını İncirliğe taşındığı öne sürüldü.

ABD’nin 1952-68 arasında NATO ülkeleriyle şu anda 58’i yürürlükteki 68 gizli nükleer anlaşması imzaladığı ortaya çıktı. 1984’de Kanada ve 2001’de Yunanistan NATO’nun nükleer grubundan çekildi. 6 NATO ülkesi, Türkiye, Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Hollanda ve İtalya nükleer anlaşmayı sürdürüyor.

NÜKLEER DEPOLAR

Anlaşmalı ülkelerde B61 diye bilinen nükleer silahlar 204 depoda saklanıyor. Depoların toplam nükleer silah bulundurma kapasitelerinin 816 olduğu açıklandı. Akıncılar ve Balıkesir hava üslerinde 24 nükleer silahlı 6’şar depo bulunuyor. İncirlikte ise 100 nükleer silahın saklandığı 25 depo bulunuyor.

E-POSTALARLA PROTESTO EDELİM

Türkiye’de nükleer bomba istemediğinizi aşağıdaki adreslere e-posta göndererek dile getirebilirsiniz. Ayrıca sayfanın altında “Yorumlarınızı Yazınız”ı tıklayarak bir paragrafı geçmemek üzere göndereceğiniz yazıları yayınlayalım…

Başbakanlığa dilekçe: e-posta: (Dilekçe Hakkı) [email protected] ve
e-posta: (Bilgi Edinme Hakkı) [email protected]

ABD, İran’ı ‘nükleer silan yapabilir’ kaygısıyla tehdit ederken, bölgede dünyanın 5’nci büyük nükleer silahına sahip ülkesi İsrail’i gözardı etmesi ve Türkiye’yi nükleer tarlaya çevirmesini protesto edelim. ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine de e-posta göndererek nükleer bombalarını istemediğimizi söyleyelim: [email protected]

858620cookie-checkTürkiye’deki nükleer silahlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.