Türkiye'den Irak'a sert ültimatom

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye-Irak sınırına yakın Şemdinli ilçesi bölgesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğünün unsurlarına karşı 3 Ekimde bölücü terör örgütü tarafından düzenlenen saldırı girişimi üzerine başlayan çatışmalar sırasında 15 güvenlik görevlisinin şehit olmasından büyük infial duyulduğu" belirtildi.


Açıklamada, "Bölücü terör örgütünün vahşetini ve hedeflerini bir kez daha ortaya koyan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, şehitlerimizin ailelerine ve Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadesi kullanıldı.


"SALDIRI VAHİM BİR DURUM ARZ EDİYOR"


"PKK'nın kuzey Irak'tan ağır silah kullanarak yaptığı bu saldırının vahim bir durum arz ettiği" kaydedilen açıklamada, "saldırı girişiminin Irak'ın kuzeyinde bulunan ağır silahların desteğinde yapılmış olmasının, terör örgütünün bu bölgedeki faaliyetlerini sürdürebildiğini gösterdiği" belirtildi.


Açıklamada şunlar kaydedildi:


"Bu menfur saldırı üzerine Irak makamları ve diğer ilgili taraflar nezdinde girişimlerde bulunulmuş; uluslararası hukuk çerçevesinde konuyla ilgili görev ve sorumlulukları hatırlatılmış, bu olayın faillerinin yakalanması ve tekerrürünün önlenmesi için gerekli tedbirleri almaları talep edilmiştir.


Komşumuz Irak'ın hükümetinden, bu konuda üzerine düşen sorumlulukların gereğini yerine getirmesini beklemekteyiz. Irak ve diğer ilgili taraflar nezdinde gerekli girişimler sürdürülmektedir."


DTP: OLAYDAN ÜZÜNTÜ DUYDUK


Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki çatışma olayından üzüntü duyduklarını söyledi.


Batman'da 5. Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerine katılan Türk, burada gazetecilerin Hakkari'deki çatışma ile ilgili soruları üzerine hiçbir insanın ölmesini istemediklerini ifade ederek, şöyle dedi:


“Olaydan üzüntü duyduk. Çatışmalı ortam devam ettiği müddetçe gerek PKK'lı olsun, gerek asker veya köy korucusu olsun bu insanların yitirildiğini görüyoruz. Biz hiçbir insanın ölmesini istemiyoruz. Bu çatışmaların hiçbir zaman sorunu çözmeyeceğini söylüyoruz. Bizim amacımız ortak aklı ortaya koyarak uzlaşıyla, tartışarak, sorunu çözüme kavuşturmaktır. Biz demokratik zemin içinde demokratik siyaseti geliştirerek sorunu çözmek için çaba sarf edeceğiz.”
 
IRAK'TAN KINAMA


Irak hükümeti, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne bölücü terör örgütü tarafından dün yapılan ve 15 Mehmetçiğin şehit olduğu saldırıyı kınadığını açıkladı.


Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, PKK faaliyetlerinin sınır bölgelerine ve Türkiye ile Irak'ın ortak güvenliğine ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi.


Debbağ, açıklamasında, Türk hükümetine konuya makul ve itidalli yaklaşması çağrısında bulunuldu.


ABD: PKK SİLAHI BIRAKSIN


ABD Büyükelçiliği, Hakkari Şemdinli Aktütün karakoluna PKK Terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırısını kınadı. Büyükelçilik, ABD Başkanı George W. Bush’un PKK’yı “ortak düşman” olarak nitelendirdiğini anımsatarak, örgütü silahlarını bırakmaya davet etti.


Büyükelçilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçiliğin ABD’nin adına PKK’nın saldırısını kınadığı belirtilerek, “Türk vatandaşlarının yasını paylaşıyoruz ve olayda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyoruz” denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:


“Başkan Bush, PKK'yı ABD, Türkiye ve Irak'ın ortak düşmanı olarak nitelendirmişti ve biz de PKK'ya uzun bir süredir yapmakta olduğumuz çağrıyı tekrarlayarak silahlarını bırakmaya ve şiddeti tamamen sona erdirmeye davet ediyoruz.”

1067450cookie-checkTürkiye'den Irak'a sert ültimatom

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.