Türkiye’den İsrail’e kınama

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde yaşanmakta olan gelişmelerden “derin endişe” duyulduğu belirtildi. 


“İsrail’in Gazze’ye yönelik hava harekatı sonucunda çok sayıda Filistinlinin yaşamını yitirmesini şiddetle kınıyoruz” ifadesine yer verilen açıklamada, Gazze’deki bu gelişmelerin bölge istikrarını son derece olumsuz etkileyecek nitelikte olduğu kaydedildi. 


Açıklamada, sivil halkın da mevcut durumdan büyük zarar görmesinden endişe edildiği, harekat sonucunda çok sayıda can kaybı meydana gelmesi ve şiddet sarmalının artması ihtimalinin kaygı ve infiale yol açtığı belirtildi. 


Dışişleri Bakanlığı açıklaması, şöyle devam etti: 


“İsrail’e askeri harekatı derhal durdurma ve itidal çağrısında bulunuyoruz. 


Gazze’de yaşayan halka yönelik insani yardımların aksamadan yerine ulaştırılması, bunun sağlanması amacıyla uygulanan ablukanın kaldırılması, bir insani trajedi yaşanmaması bakımından elzemdir. Uluslararası toplumu bu trajediye tepkisiz kalmamaya ve acil insani yardım elini Gazze halkına uzatmaya davet ediyoruz. 


Türkiye, çatışmaların sona erdirilmesi ve sükunetin tesis edilmesi için taraflar nezdindeki girişimlerini sürdürecek, öte yandan ilaç ve gıda başta olmak üzere, Gazze’ye insani yardım çalışmalarını da kararlılıkla devam ettirecektir.” 
 
GÜL, DURUMU “YAKINDAN VE ENDİŞEYLE İZLİYOR” 
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısını ”yakından ve endişeyle izlediği” bildirildi. 


Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, saldırıların başladığını duyduğu andan bu yana durumu takip ediyor. Dışişleri Bakanlığı ile yakın temas içinde olan ve değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül’ün, olayları ”yakından ve endişeyle izlediği” ifade edildi. 


Cumhurbaşkanı Gül’ün, 22 Aralıkta çalışma ziyareti için Ankara’ya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı görüşmede, Gazze’deki durumun önemine vurgu yaptığı ve Olmert’e gerilimin tırmanabileceği uyarısında bulunduğu öğrenildi. 


ERDOĞAN: BU BİZE KARŞI DA YAPILMIŞ SAYGISIZLIKTIR


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i aramayı düşünürken, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları olunca aramaktan vazgeçtiğini belirterek, ”Çünkü, bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz” dedi. 


Erdoğan, TBMM’de, gazetecilerin, ”İsrail’in, Gazze’ye yönelik hava saldırılarını” anımsatarak, ”İsrail tarafıyla bir temasınız oldu mu?” sorusu üzerine, şu anda İsrail ile herhangi bir diplomatik girişim içerisine girmeyi bile gereksiz gördüğünü söyledi. 


Dışişleri Bakanlığının, bu konuyla ilgili sert bir açıklama yapacağını ifade eden Erdoğan, hava harekatını, tamamen orantısız bir güç kullanımı olarak gördüğünü kaydetti. 


Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 


”Şu ana kadar, elimize gelen bilgilere göre, 120’yi bulan insan kaybı var. Barış için bu kadar çaba sarf ettiğimiz bu dönemde, İsrail’in böyle bir yola tevessül etmesini, her şeyden önce barışa, barış teşebbüslerine indirilmiş bir darbe olarak görüyorum. Süratle bu yaklaşımın durdurulmasını, bundan vazgeçilmesini özellikle vurguluyorum. 


Dışişleri Bakanlığı da yapacağı açıklamada, zaten bunları çok daha detaylı olarak verecek. Bugün İsrail-Suriye görüşmeleri ile alakalı olarak, İsrail Başbakanı Olmert’i aramayı düşünürken, bu arama işlemini iptal ettim ve aramıyorum. Çünkü, bu bize karşı da yapılmış saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Her şeyden önce demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletiyiz. Barışı yaygınlaştırmak, onu egemen kılmak için gayret eden bir ülkeyiz. Biz, bu tür girişimler içinde bulunurken, öbür tarafta Filistin’de, zaten adeta bir açık hava hapishanesi içinde bulunan Gazze’deki insanlara karşı yapılan bu hareket, barışa indirilmiş bir darbedir.” 


Başbakan Erdoğan, Gazze’ye yönelik insani yardımlar için, bazen kapıların açıldığını, bazen kapandığını ifade ederek, ”İnsani yardımlar konusunda da Türkiye olarak, şu ana kadar olan tavrımız neyse, bu yardımları devam ettirme kararlılığındayız” dedi. 


İsrail’in buradaki yaklaşımını da bundan sonraki süreçte göreceklerini belirten Erdoğan, ”Dünyaya, uluslararası camiaya bunu sürekli olarak duyurmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Birleşmiş Milletleri de süratle burada göreve davet ediyorum. Arayacaksam, ilk etapta arayacağım kişi, şu anda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun olacaktır ki bu konuya yaklaşımını görelim” diye konuştu. 
    
BAYKAL: “ULUSLARARASI DAYATMAYA İHTİYAÇ VAR” 
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin ”Kararlı, uluslararası dayatmaya ihtiyaç var” dedi. 


İzmir’de milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticileriyle yediği yemeğin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal,İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısına ilişkin soru üzerine, saldırı karşısında çok acı bir tabloyla karşı karşıya kalındığını söyledi. 


İki ülkenin yeniden çatışma noktasına gelmesinin çok üzüntü verici olduğunu ifade eden CHP lideri Baykal, ABD’de bir liderlik değişiminin hemen öncesinde bu olayın yapılmış olmasının ayrı bir anlamı olduğunu söyledi. 


”Bu yollarla, bu yöntemlerle bu konu çözülemez” diyen CHP lideri ”Bunu anlamamız lazım ve konuyu kalıcı biçimde çözmek için uluslararası büyük güçlerin devre girmesi lazım. Bölgede sürdürülebilir, tarafların kabul edebileceği bir barışı, mutlaka taraflara kabul ettirmek lazım. Kendi içlerinde bunu başarıya ulaştıramayacakları görülmüştür. Kararlı, uluslararası dayatmaya ihtiyaç var” dedi. 

1071740cookie-checkTürkiye’den İsrail’e kınama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.