Türkiye’den umutlu konuştular

Tarihçi Erdoğan Aydın: HDP ile Alevi, Kürt ve sosyalistler arasında çok büyük bir bağ kuruldu. Alevilerin CHP’ye mahkumiyeti kırılmıştır
Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner: Geleceğimizi emanet edeceğimiz bir dinamik doğuyor

26’ncı DAY MER Sanat ve Kültür Festivali kapsamında geçen cuma akşamı Londra Toplum Merkezi’nde gerçekleşen “Siyasal Durum ve Seçimler” başlıklı paneli 400’e yakın katılımcının izledi.

Tarihçi yazar Erdoğan Aydın ve Emek Partisi GYK üyesi Mustafa Yalçıner ile DAY-MER Başkanı Aslı Gül’ün konuşmacı olarak katıldığı panelde Türkiye ve Birleşik Krallık’taki seçimlerle Yunanistan ve İspanya’daki direniş hareketleri ele alındı.

“CHP’YE MAHKUMİYET KIRILDI”

Erdoğan Aydın, Türkiye’de yapılan seçim sonuçlarının, birilerinin hayallerini yok etmek için son derece önemli bir seçim olduğunu, HDP’nin barajı aşarak, 2023’e yönelik kurulan projenin sırtını yere getirdiğini söyledi.

HDP’nin yüzde 13’le sorunların çözülmediğini ve bir çok hamlenin daha atılması gerektiğini öne süren Aydın, “Bu dönem, Aleviler için de önemli bir engelin aşılmasının dönemi oldu” dedi.

Aydın, hangi gerekçeyle olursa olsun, enerjisini nereye yönlendireceğini bilmeyen grupların olduğunu belirterek, “Alevi, Kürt ve sosyalistler arasında çok büyük bir bağ kuruldu. Aleviler, HDP sayesinde neler yapabileceklerini gördükler. Alevilerin CHP’ye mahkumiyeti kırılmıştır” diye konuştu.

Bir erken seçim göründüğünü ve erken seçimin olması durumunda, daha kapsayıcı bir politikayla HDP’nin oyunun yüzde 13 değil 20’lere bile varabileceğini öngören Aydın, HDP’nin “radikal demokrasi” söyleminin hayat bulduğunu söyledi.

AKP’nin, adaletsizliklerini MHP’yle bile paylaşmaya yanaşmaya tereddüt ettiğini belirten Aydın şöyle devam etti:

“Türkiye, Suriye içinde bir macera arayışındadır. Irak Kürdistan’ındaki KDP’den daha ilerici, kapsayıcı, çoğulcu ve eşitlik temelinde politikalar yürüten PYD’nin, Suriye Kürdistanı’nı yaratmasına engel olmaya çalışıyorlar…”

Aydın, özellikle AKP’nin dış politikasının iflas ettiğini öne sürerek, “Egemenlerin bu kadar sıkıştığı bir dönemde, bizim de olanaklarımızı iyi değerlendirip, dönemi doğru analiz edip etmediğimize göre tarih yargılayacaktır” dedi.

“BİR DİNAMİK DOĞUYOR”

Mustafa Yalçıner ise konuşmasına, son seçimlerin herhangi bir seçim olmadığını söyleyerek başladı.
Yalçıner, hükümetin el değiştirmediyse de, istediği gibi hükümet edebileceği bir sonucun çıkmadığını ve Osmanlı pahdişahları tarzıyla Ortadoğu’da Müslüman Kardeş hayallerinin kırıldığını belirtti.

Erdoğan’ın ABD ile anlaşarak bugünlere geldiğini ve yer yer kendi hayallerini de hayata geçirme gayreti içinde olduğunu söyleyen Yalçıner, “Erdoğan, yolsuzluklardan, özellikle de MİT tırlarından kurtulamayacaktır. Bazı çevrelerin, AKP yıkılsın diye MHP’yi bile şirin göstermesi ise yanlıştır” diye eleştirdi.

Yalçıner, Türkiye’de, işçi ve emekçilerin, ezilen halkların bir araya gelmesinin koşullarının olduğunu ve en büyük güç olan işçilerin, başındaki bürokralartı da atarak greve çıktığını hatırlattı.

“Geleceğimizi emanet edeceğimiz bir dinamik doğuyor” diyen Yalçıner, en önemli dinamik olan Metal işçilerinin “Ben de varım” dediğini belirtti.

Yalçıner, “Artık işçi sınıfını işin içine koymadan bir demokrasi mücadelesi verilemez” dedi.
20 milyon işçinin 15 milyon Kürt’e el uzatarak demokrasi mücadelesini tartışmasının muazzam sonuçlarının olacağını söyleyen Yalçıner, “Daha geniş bir cephe oluşturmak, birleşik bir sosyal harekettir” diye devam etti.

250 BİN PROTESTOCU

DAY MER Başkanı Gül de İngiltere seçimlerinin hemen ardından Başbakanlık konutu önünde onbinlerce kişinin hükümeti uyardığını belirterek, kemer sıkma politikalarına karşı geçen hafta 250 bin göstericinin yürümesinin, hükümetin her istediğini yapamayacağının kanıtı olduğunu öne sürdü.

855020cookie-checkTürkiye’den umutlu konuştular

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.