Türkiye’den özür dilediklerinden haberleri yok!

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen pazartesi günkü Birleşik Krallık Başbakanı Davit Cameron ile görüşmesi Londra’daki toplum üyelerince Başbakanlık Konutu önünde protesto edilmişti. Davutoğlu’nun konuttan ayrılacağı zaman eylemciler ve polis arasında arbede çıkınca Davuoğlu’nun Türk bayraklı makam aracı arka kapıdan çıkış yapmak zorunda kalmıştı.

Olay sonrasında Türkiye ulusal basınında yer alan DHA, Cihan Haber Ajansı ve AA kaynaklı* “İngiltere Türkiye’den özür diledi” başlıklı haberlerde “Birleşik Krallık” yerine tanımladıkları İngiltere’nin Türkiye Cumhuriyeti’nden resmen özür dilediği satır altından okura aktarıldı.

ÖZÜR DİLEYENLERİN ÖZÜRDEN HABERİ YOK

10 Downing Street’deki Başbakanlık Basın Bürosu ve İngiltere İş, Yenilik ve Ticaret Bakanı Sajid Javid’in basın ofisi böyle bir özürden haberleri olmadığını belirttiler. Olayın ertesi günü konuk başbakan Davutoğlu ile ilgili hiç bir haberin ülke ulusal basınında yer almadığı görüldü.

Yaptığımız araştırmaya göre de Birleşik Krallık bir ülkeden ancak ve ancak hükümetin kararı ve parlamentonun onayı ile özür dileyebiliyor.

“ÜZGÜNÜZ” KELİMESİ “RESMİ ÖZÜR” OLDU

İktidardaki Muhafazakar Parti’nin Enfield Belediye Meclis Üyesi Doğan Delman, Birleşik Krallık’ın özür dilemesinin bir prosedürü olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’deki haberler dışında hükümet tarafından açıklanan bir özür söz konusu değil, üstelik buradaki ulusal basında Davutoğlu’nun Londra ziyaretiyle ilgili bir satır bile haber çıkmadı. Yetkililer Davutoğlu’nun arka kapıdan çıkmak zorunda kalmasından dolayı ‘feeling sorry’ diyerek üzüntülerini belirtmiş olmalıdır. Ne yazık ki bu üzüntünün Türkiyeli bazı gazeteciler tarafından Türkiye’deki ulusal basına ‘resmi bir özür – Official apology’ olarak yansıtıldığını görüyoruz. Bu sorumsuzluk, iki ülke arasında bir krize de neden olabilir. Bu gazeteciler ya bilerek saptırıyor ya da anlamadan haber yapıyorlar. Birleşik Krallık basınında ziyaretin yer almaması da konuya verilen önemi gösteriyor zaten” dedi.

“HABERCİLERİN KULLANILMASI ACI”

Açık Gazete editörü Faruk Eskioğlu da özür iddialarının tam bir komedi olduğunu belirterek “Çeviride katakulle yapılarak ya da AKP’li bürokratların iddialarını doğrulatmadan Birleşik Krallık’ı, Türkiye’den özür dilemiş gibi göstermek etik dışıdır. Bu konuda habercilerin AKP tarafından kullanılması son derece üzücüdür. Zaten özür olsaydı hemen ertesi günü Birleşik Krallık basını manşetten verirdi. ‘Yok kardeşim bal gibi özür diledi’ diyenler, üşenmeyip Ankara’daki Birleşik Krallık Büyükelçiliği’ne bir zahmet sorsunlar” dedi.

Eskioğlu, Davutoğlu-Cameron ziyaretini Başbakanlık konutu önünde protesto ve arbedeyi yakından izlediğini belirterek, “Üstelik özüre neden olacak güvenlik açığı da yoktu. Ayrıca Türkiye’ye yansıtıldığı gibi protestocular ‘üç beş PKK’lı’ değil, göçmen dernekleri, öğrenciler, sanatçılar, yazarlar ve hiç bir siyasi grubun üyesi olmayan demokrat toplum üyeleri hatta İngiliz ve İrlandalı solculardan oluşuyordu” diye konuştu.

“Birleşik Krallık’ta ifade özgürlüğü Türkiye ile kıyaslanamaz. Başbakanlık önündeki protestoda polis TOMA’yla saldırmadı, gaz sıkmadı” diyen Eskioğlu, “Türkiye’deki iktidar ve havuz medyası Londra’da da böyle bir beklenti içindeydi sanırım. Hayalkırıklıklarını ‘özür’ fantazisine dönüştürdüler” diye devam etti.

______________________

AJANSLARIN GEÇTİĞİ ÖZÜR HABERLERİ

* DHA kaynaklı “İngiltere Türkiye’den özür diledi” başlıklı haberde İngiliz hükümetinin Türk makamlarından özür dileyerek gerçekleştirilen eylemlerin kabul edilemez olduğunu ve olay nedeniyle üzüntü duydukları öne sürüldü. Başbakanlık kaynaklarından alındığı iddia edilen haberin temel unsurları eksik bırakılarak hangi kurumun hangi kurumdan özür dilediği ise belirtilmedi. (Bknz: http://www.gercekgundem.com/dunya/183933/ingiltere-turkiyeden-ozur-diledi)

Cihan Haber Ajansı kaynaklı haberlerde ise “İngiltere, Davutoğlu’ndan protesto nedeniyle özür diledi” başlığı altında “İngiltere İş, Yenilik ve Ticaret Bakanı Sajid Javid, hükümeti adına yaşananlardan dolayı Davutoğlu’ndan özür diledi” diye aktarıldı. (Bknz: http://www.cnnturk.com/dunya/ingiltere-davutoglundan-protesto-nedeniyle-ozur-diledi)

AA’nın haberi de “İngiltere Türkiye’den özür diledi” başlığıyla şöyle verildi:

“İngiliz yetkililer, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Londra’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmesi sırasında, PKK yanlısı bir grup tarafından gerçekleştirilen protesto gösterisi sırasında yaşananlardan dolayı Türk tarafından özür diledi.” (Bknz: http://www.hurriyet.com.tr/ingiltere-turkiyeden-ozur-diledi-40042304)

856140cookie-checkTürkiye’den özür dilediklerinden haberleri yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.