Türkiyeli seçmen 30 binden azmış…

Araştırmada Türkiye kökenli seçmen Türkiye kökenli seçmenler Zimbabve, ABD, Çin, Polonya, Fransa, İtalya, Romanya, Portekiz ve Litvanyalı seçmenlerle birlikte toplam 286 bin dolayında olduğu öne sürüldü.

Bu araştırmada Türkiyeli seçmen sayısı 30 binden az gösterilmiş oldu.

Türkiyeli göçmenlerin Kıbrıslı Türklerle birlikte nüfusunun 300 bini aştığı genel geçerli bir kanı. ürkiyeli seçmen sayısının araştırmada düşük çıkmasının nedeni oy kullanma hakkına sahip “British” pasaportu olanların Başkonsolosluğa bilgi vermemesi ve toplumun İngiltere’deki resmi kurumlardaki sorgu anketlerinde etnik köken işaretleme alışkanlığı olmamasına bağlanabilir.

RESMİ RAKAMLARDA TÜRKİYELİLER

2011 nüfus sayımı sonuçlarına göre İngiltere’de yaşayan Türkiye doğumluların sayısı 91 bin 115 kişi olarak belirlenirken, başta Londra Başkonsolosluğu ve Londra’daki toplum kuruluşları bu rakamın 300 binden fazla olduğu kanısında…

Başkonsolosluğa İngiltere’de yaşayan 170 bin dolayında Türk vatandaşı, herhangi bir işlem için kayıt yaptırırken, çifte vatandaş statüsüne sahip Türk vatandaşlarının sayısı ise 70 binin üzerinde. (Bu rakam yalnızca Başkonsolosluğa çifte vatandaş olduğunu belirtenleri kapsıyor)

Nüfus sayımı Türkiye doğumluların 59,596’sının başkent Londra’da yaşadığını gösteriyor. Bu kentte yaşayan Türkiyelilerin en kalabalık olduğu bölge 13 bin 968 kişi ile Enfield olurken burayı sırasıyla 10 bin 96 kişi ile Haringey, 8 bin 982 kişi ile Hackney, 3 bin 777 kişi ile Islington ve 3 bin 279 kişi ile Waltham Forest izliyor.

OLMASI GEREKEN SEÇMEN SAYISI

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yıldırım “Türkiye Nüfus ve Seçmen Sayıları Üzerine Bir Araştırma”sında* “31 Aralık 2011 tarihi itibariyle Türkiye nüfusunun 78,135,848 kişi ve yurtiçi seçmen sayısının ise 53,190,775 kişi olduğu görülmektedir” diye yazıyor.

Bu oran 53/78 baz alındığında İngiltere’deki 300 bin Türkiye ve Kıbrıs Türk kökenlilerin en az 203 bin 800 seçmene sahip olması gerekiyor…

* http://w3.gazi.edu.tr/~kemaly/Calismalar/K.YILDIRIM-Nufus.pdf İngiltere’deki Türkiyeli göçmenlerin sayısının 300 bin olduğu varsayılırsa nüfusa oranla seçmen sayısının da en az yarı

Genel seçimlerde göçmenlerin etkisi

Guardian Gazetesi’nde Matthew Taylor imzasıyla yayınlanan araştırma haberde Birleşik Krallık’taki 2015 Genel Seçimleri’nde göçmenlerin etkisi araştırıldı.

Ülkede 7 Mayıs 2015 tarihinde genel seçim yapılacak. Siyasi partiler, 650 koltuklu İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’na girmek için yarışacak.

Haberde göçmenlerin yoğun olduğu bölgelerde, çoğunluğun yine göçmenlerin oluşturduğu partilerde 2 koltuğun göçmen adaylara ayrılabileceği öne sürüldü.
Haberde özetle şöyle denildi:

“Yurtdışında doğan seçmenlerden yüzde 50’si olan 4 milyon, 7 Mayıs’ta oy kullanma hakkını kazanacaklar. Bu da parlamentoda 2 koltuğa denk düşüyor. Göçmen oyları siyasi partilerin görmemezlikten gelmelerine karşın artık ciddiye alınması gereken bir çokluğa ulaştı.

2001 ve 2011 nüfus sayımı ulusal istatistiklere göre:

– İngiltere ve Galler Ülkesi’nde, sayıları 4 milyona ulaşan yurtdışı doğumlu seçmen oy kullanacak… Geçen 2010 seçimlerinde yurtdışı doğumlu göçmen sayısı 3.4 milyondu.
– East Ham ve Brent North’da iki koltukta yurdışı doğumlu göçmen adaylar belirleyici olacak.
– 25 bölgede yaşayan göçmenler seçmen sayısının üçte birinin üzerinde. 25 koltuk mücadelesinde yurtdışından gelen göçmenler etkili olacak…
– 50 bölgede de seçmen sayısının dörtte birini oluşturuyor. Bu da ciddiye alınabilecek bir potansiyel olarak görülüyor.

GÖÇMENLERİN TALEBİ

1950 ve 60’larda Britanya’yı yeni yurt edinen göçmenler nüfusları kadan nufuz alanlarını da geliştirmek istiyorlar.

Göçmenler kendilerine karşı olduklarını düşündükleri UKİP ve BNP gibi uç partiler dışındaki siyasi partilerden kendilerine fırsat eşitliği ve hakların pratikte de tanınması, parlamentoya özellikle göçmen kaynaklı sorunlarının taşınarak çözüm aranmasını talep ediyorlar.

Kendi toplumlarından çıkan seçilmişlerin kendilerini en iyi biçimde temsil edeceğine inanan çoğu göçmen, seçim kampanyalarında da blok olarak hareket etmeye çalışıyorlar.
Bİrleşik Krallık yaşayan Commonwealth Ülkeleri ve İrlanda Cumhuriyeti vatandaşları ile başka ülkelerde doğmuş olmalarına karşın Britanya Pasaportu almaya hak kazanan 18 yaşından büyükler oy kullanabiliyor.

KÖKENLERİNE GÖRE SEÇMENLER

Guardian’da yer alan “Code and Migrants Rihts Network”un araştırması, Birleşik Krallık’taki 7 Mayıs 2015 Genel Seçimleri’nde geldikleri ülke kökenlerine göçmen seçmenlerin oy potansiyeli aşağıdaki grafikte belirtildi.

Grafikte Hindistanlı göçmenler 615 bin seçmen sayısıyla ilk sırada yer alırken, Pakistanlılar 431 bin ve İrlanda Cumhuriyeti 297 bin seçmenle takip ettiler.
Türkiye kökenli seçmenler ise Zimbabve, ABD, Çin, Polonya, Fransa, İtalya, Romanya, Portekiz ve Litvanyalı seçmenlerle birlikte toplam 286 bin seçmene sahip olduğu öne sürüldü.

ANKETLER YENİ BİR KOALİSYONU GÖSTERİYOR

Ülkede yapılan anketler genel seçimin başa baş geçeceğine ve yine bir koalisyon hükümeti olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor.

‘Populus’ araştırma şirketinin son anketine göre, Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi’ne destek yüzde 35 ile aynı seviyede gözüküyor. Aynı araştırmaya göre yüzde 12 ile UKIP üçüncü sırada geliyor ve UKIP’i yüzde 9 ile Liberal Demokrat Parti ve yüzde 4 ile Yeşil Parti takip ediyor.

Bir diğer araştırma şirketi ‘YouGov’a göre ise Ed Miliband’in liderliğindeki İşçi Partisi yüzde 36 ile ilk sırada bulunuyor. İşçi Partisi’ni yüzde 32 ile Muhafazakarlar, yüzde 16 ile UKIP, yüzde 6 ile Liberal Demokrat Parti ve yüzde 5 ile Yeşil Parti takip ediyor.

853340cookie-checkTürkiyeli seçmen 30 binden azmış…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.