Türkiye’nin AB serüveni belirsiz…

İngiltere’de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi  Gideon Rachman tarafından kaleme alınan makalede, “Türk hükümeti, AB üyeliği hedefinin peşinden gitmenin ülke çıkarlarına uygun olduğunu düşündüğü sürece, görüşmeleri sürdürmek Avrupa’nın çıkarına olacaktır” görüşüne yer verildi.


Papa ile ilgili olarak ortaya çıkan sert eleştirilere dikkat çekerek makalesine başlayan yazar, laik ve Batılı Türkiye’den de bu konuda sivri açıklamalar çıktığını belirtti.


İslam ile Batı arasındaki ilişkileri geliştirmek isteyen siyasetçiler için Türkiye’nin hep büyük bir umut oluşturduğuna işaret edilen yazıda, ABD Başkanı George Bush’un da Türkiye’nin AB üyeliğinin İslam ile Batı arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir avantaj sağlayacağına dikkati çektiği bildirildi.


Aynı yorumların Türk siyasetçiler tarafından da yapıldığı belirtilen yazıda, “ancak Türkiye’nin AB sürecinin askıda olduğu” iddia edildi.


‘KIBRIS ÇÖZÜLSE DE SORUN BİTMİYOR’


Kıbrıs meselesinin görüşmelerin askıya alınması riskini ortaya çıkardığı öne sürülen yazıda, “Kıbrıs meselesi bir şekilde çözülse de Türkiye’nin birliğe katılma çabası yine de sorunlarla boğulacak. Zira AB genişleme sancıları çekiyor” denildi.


Yazar, “topraklarının çoğu Asya’da olan büyük ve fakirce bir Müslüman toplumun Avrupa’ya kabulü fikrinin Avrupa’da büyük bir isteklilikle kabul görmediğini” de öne sürerken, Müslümanların Avrupa’ya entegrasyonuna ilişkin hassas tartışmaların devam ettiği bir dönemde, Türk insanına Avrupa’da serbest dolaşım hakkı verecek üyeliği kabul ettirmenin zor olacağını savundu.


“Türkiye’nin üyeliği konusunda Avrupa’daki soğumanın Türk halkı üzerinde bir karşı reaksiyon doğurduğuna” da işaret edilen yazıda, bazı Batılı diplomatların da “Avrupa’dan kaynaklanacak bir reddin, ülkeyi Arap dünyasına dönmek zorunda bırakmasından ve iç politikada daha radikal bir İslami çizgiye itmesinden çekindikleri” öne sürüldü.


Yazar, “buna karşılık kendini laikliğin garantisi olarak gören ordunun müdahaleye kalkışabileceği” iddiasına da yer verdi.


“Türkiye’nin AB üyeliği hiçbir zaman gerçekleşmese bile, sürecin Türkiye’de özgürlük ve zenginlikleri artıracağını” da kaydeden yazar, sürecin başlı başına bir transformasyon yaratacağına dair görüşlere dikkat çekti.

794510cookie-checkTürkiye’nin AB serüveni belirsiz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.