Türkiye’nin dostları kolları sıvadı

Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Londra Haringey Belediyesi’nin İşçi Partili Meclis Üyesi Nilgün Canver’in başkanlığında ‘İşçi Partisi Türkiye’nin Dostları Gurubu’ (Labour Friends of Turkey – LfT) kuruldu. Parlamento’ya bağlı Portcullis House’ta yapılan kuruluş kokteyline Türk ve İngiliz kurucu üyeler ile Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna, Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli ile sivil toplum temsilcilerinden oluşan 100’e yakın konuk katıldı.


LfT’nin İngiliz milletvekili kurucu üyeleri “David Lammy, Meg Hillier, Joan Ryan, Andy Love, Claude Moraes, Richard Howitt, Robert Evans, Mary Honeyball”, Türk kurucu üyeleri ise “Haringey Belediyesi İşçi Partisi Meclis Üyesi Nilgün Canver, Akademisyen Hasan Turunç, Gazeteci Mihrişah Safa, İşadamı Bülent Özer, Avukat Memma Edhem, İşadamı Hüseyin Özer, İşadamı Ahmet Üstünsürmeli, İşadamı Levent Yıldızgören” olarak açıklandı.



Nilgün Canver LfT’nin anahtar rol oynayacağını söyledi…


BRÜKSEL’DE DE LOBİ YAPACAK


İşçi Partisi Tottenham Milletvekili  David Lammy yaptığı açılış konuşmasında bölgesinde yoğun olarak yaşayan Türk toplumunun sesi olduğunu belirterek, LfT’nin kuruluşuyla yalnız yöresel değil ulusal ve uluslararası arenada da Türk toplumunun ve Türkiye’nin gelişmesi için çaba göstereceklerini söyledi. Lammy, Londra’nın yanısıra Brüksel’de de Türkiye için kulis yapacaklarını vurgulayarak,  İşçi Partisi kongrelerinde de Türkiye konusunu gündeme getirerek ikili ilişkileri geliştirmeyi ve Türkiye’nin uluslararası alandaki sorunlarına çözüm aramayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.



Büyükelçi Akın Alptuna “LfT’nin kuruluş zamanlaması mükemmel” yorumunu yaptı


Büyükelçi Alptuna da Türkiye’nin ve Türklerin AB’ye tam üye olmak için kararlı olduğunu vurgulayarak LfT’nin kuruluş zamanlamasının çok iyi olduğunu söyledi. Alptuna iki ülke ilişkilerinin 500 yıl gibi uzun bir geçmişi olduğunu vurgulayarak, son yıllarda artan ikili ticaret ve İngilizler’in Türkiye’ye yerleşme oranlarındaki katlanan rakamların ikili ilişkilere ivme kazandırdığını belirtti. Alptuna, İngiltere’nin AB dönem başkanlığının Türkiye’nin AB üyelik sürecinde önemli bir köşe dönemeci olduğunu hatırlatarak LfT’nin de bu süreci hızlandıracak katkılar yapabileceğini söyledi.


LfT’nin kuruluşuna önderlik eden Canver de 10 yıldır politika yaptığı İşçi Partisi’nin sosyal adalet eşitlik ve demokrasi ilkeleriyle Türk toplumunun da desteğini kazandığını söyledi. İşçi Partisi içinde Çin’den İsrail’e pek çok dostluk gruplarının başarılı çalışmalar yaptığını vurgulan Canver, LfT’nin Türkiye’nin AB sürecinde anahtar rol oynayacağını öne sürdü.


Gecede İçişleri Bakan Yardımcısı Hazel Blears ve diğer İngiliz milletvekilleri de kısa birer konuşma yaptılar….


AB SÜRECİNİ HIZLANDIRMAYA ÇALIŞACAK


Hazırlanan broşürde LfT’nin lobi grubu olarak çalışacağı belirtilerek şöyle denildi:


“LfT’nin en önemli amaçları arasında Türkiye’nin AB sürecini desteklemek, ikili ilişkileri geliştirmek, iki ülkeyi ilgilendiren konular da uzmanların yer alacağı toplantılar düzenlemek yer almaktadır. Bunun için İşçi Partisi aracılığıyla her iki ülke hükümet üyeleri, parlamenterleri, danışmanlarıyla görüşmeler yaparak kulis çalışmalarını sürdürecektir. Ayrıca İşçi Partisi ile Türkiye’nin demokratik organizasyonlarıyla ilişkisini de güçlendirmeye çalışacaktır” denildi.


FOTOĞRAF: İçişleri Bakan Yardımcısı Hazel Blears ve LfT üyesi diğer İşçi Partili milletvekilleri
 

799150cookie-checkTürkiye’nin dostları kolları sıvadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.