‘Türkiye’nin gücü üslup değiştirtti’

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Ankara ziyaretinde İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ni bir hapishaneye benzetmesi İngiltere basınında geniş yankı buldu.

The Guardian konuya ilişkin haberinde Cameron’ın bu sözlerinin İsrail’in tepkisini çektiğini aktardı. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Cameron’ın sözlerinin bir politika değişikliğine işaret etmediği şeklindeki açıklamalarına da yer verildi.

Gazeteye bilgi veren İngiltere Dışişleri Bakanlığı kaynakları, İsrail’in Filistinliler ile ilgili politikaları eleştirileceği zaman, Filistinlilerin de karnelerindeki kırık notların (örneğin Hamas tarafından rehin alınan İsrailli er Gilad Şalid’in durumu) mutlaka hatırlatıldığı fakat bu kez unutulduğunu belirttiler.

Cameron işadamlarına hitabında söylediği sözleri daha sonra Başbakan Erdoğan ile ortak basın toplantısında düzeltme ya da yumuşatma fırsatı bulmasına rağmen yumuşatmamış ve tam tersine sözlerinin arkasında durduğunu hatırlatmıştı.

The Guardian başyazılarından birinde de şu yorumu yaptı:

“Türkiye: Hayati bir aktör” başlıklı yazıda şu satırlar dikkat çekiyor:

David Cameron’ın dün Gazze ile ilgili söylediklerinde yeni bir şey yoktu. Gazze’nin bir açık hava hapishanesi olduğunu daha önce söylemişti zaten. Şimdi buna ‘kamp’ kelimesini eklemesi söylemin sertleştirildiği anlamına gelmez.

Bu sözleri Cameron’ın konuya şimdiye kadarki en güçlü müdahalesi haline getiren asıl, bunları Türkiye’de, İsrail’in eski müttefiki yeni belalısı, yardım gemilerine saldıran İsrail güçlerini Somalili korsanlara benzeten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında söylemesiydi.

Bunun anlamı şudur: Bir İngiltere Başbakanı, Westminster’da kullandığı üslubu Türkiye’de değiştirmek zorunda kalıyor. Bu bile tek başına, Türkiye’nin ne kadar önemli bir bölgesel güç haline geldiğini gösteriyor.”

HAMAS SEVİNDİ

The Times ise İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Ankara ziyareti sırasında Gazze’yi bir hapishaneye benzetmesinin Hamas tarafından memnuniyetle karşılandığını yazdı.

Gazete Hamas sözcüsünün, “Bu olumlu bir tutumdur ve uluslararası toplumun vicdanında bir uyanışın göstegesidir” sözlerine yer verdi.

Buna karşılık İsrail’in Londra Büyükelçisinin Cameron’a yanıt olarak, “Gazzelileri hapseden Hamas’tır. Gazze’deki durum Hamas yönetimi ve tercihlerinin doğrudan sonucudur” dediğini aktaran gazetenin Cameron’ın sözleriyle ilgili kendi yorumu şöyle:

“Hükümetinin ‘sessiz güç’ olmasını isteyen biri için, David Cameron’ın son 24 saati biraz fazla gürültülüydü. Önce Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne almak istemedikleri gerekçesiyle Fransa ve Almanya’ya kızgınlığını dile getirdi. Sonra da Gazze’yi bir hapishaneye benzetti. Her ikisi de Ankara’da memnuniyetle karşılandı.

Cameron kendisini Türkiye’nin AB üyeliğinin savunucusu olarak sunuyor, çünkü herşeyden önce bu hedefe inanıyor. Gerçekten de NATO’nun tek Müslüman üyesinin, Batı tarafından reddedildiği için doğuya dönmesinin olumsuz sonuçları olacaktır. Ancak AB konusundaki sözleri dengeli olmakla birlikte, Başbakan’ın Gazze konusundaki mesajları hamdı ve iyi planlanmamıştı.”

832790cookie-check‘Türkiye’nin gücü üslup değiştirtti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.