Türkiye’nin kabusu gerçeğe dönüşüyor

Suriye’nin kuzey doğusunda kent ve kasabalarda kontrolü devralan Kürtler ile komşu Irak Kürdistan’ın gevşek bir federasyon dahilinde ortaya yeni bir özerk Kürt bölgesi çıkartabileceğini yazan Financial Times, bu olasılığı Türkiye’de yerleşik düzenin bir varlıksal tehdidi olarak gördüğünü belirtiyor.

PKK’nın bu durumdan istifade ettiğini düşünen gazete, örgütün artık genelde olduğu gibi yer yer dağınık saldırılar yerine Türk ordusuna kalabalık gruplar halinde baskınlar düzenlemeye başladığını söylüyor.

Financial Times, Suriye’deki krizin derinleşmesini engellemek konusunda Türkiye’nin elinden az şeyin gelebileceğini belirtiyor.

Başbakan Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyine sınır ötesi harekat düzenleyebileceklerini ima ettiğini, fakat sürekliliği olan bir askeri operasyona kimsenin sıcak bakmadığını yazıyor.

Kültürel haklar

Gazete, Türkiye’nin Iraklı Kürtlerle dost olma politikasının da sonuç vermediğini, keza Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu yeni koalisyonun arabuluculuğunu bizzat Mesud Barzani’nin yaptığını kaydediyor. Financial Times, Ankara’nın bölgede etnik ve mezhepsel gerginliğin tırmanışını durdurmak için yapabileceği daha fazla şey olduğunu ve yapması da gerektiğini söylüyor.

Türkiyeli Kürtlerin şikayetlerine yanıt vermeyi amaçlayan çabaların ikiye katlanmasını isteyen Financial Times, Başbakan Erdoğan’ın yeniden yazılan anayasada Türkiye’nin bütün vatandaşlarının kültürel haklarının korunmasını sağlamakla görevli olduğunu ve kilit önem taşıyan bölgesel özerklik talebine karşılık vermesi gerektiğini belirtiyor.

Gazete, dış politikada ise Türkiye’nin Orta Doğulu Sünnilerin bayraktarlığını yapıyormuş gibi görünmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Türkiye’nin İran’la rekabetinin kızıştığını yazan Financial Times, Bahreyn’e silah satışının da gözlerden kaçmadığını belirtiyor.

Financial Times’a göre Türkiye’nin Alevileri, büyük çapta Sünni Suriyelileri temsil eden ayaklanmaya Ankara’nın taraf tutarak destek verdiği inancındalar ve bundan rahatsızlık duyuyorlar.

Türkiye’nin bu tip kaygıları yatıştırmak için harekete geçebileceğini kaydeden gazete, örneğin Suriyeli isyancılar üzerinde intikam saldırılarında bulunmamaları yönünde Ankara’nın baskı uygulayabileceğini yazıyor.

1351690cookie-checkTürkiye’nin kabusu gerçeğe dönüşüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.