Türkiye’nin İran endişesi

Tan, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, tüm kitle imha silahlarının yasaklanmasına dair bütün anlaşmalara taraf olan Türkiye’nin bu tür silahlara karşı olduğunu hatırlattı. Bölge güvenliği ve istikrarının Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, bu nedenle İran’ın nükleer programı konusundaki gelişmeleri yakından ve dikkatle takip ettiklerini söyleyen Tan, şunları kaydetti:


“Ülkemiz, İran’ın nükleer programından kaynaklanan sorunun diplomasi yoluyla çözümlenmesini savunagelmektedir. Bu anlayışla bu ana kadar AB üçlüsünün çabalarına destek verdik. İran’ın nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla faydalanma hakkını kabul ediyoruz, ancak İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile tam ve şeffaf bir işbirliğine gitmesi, nükleer programının münhasıran barışçıl amaçlara yönelik olduğunu kanıtlamak üzere ilave güven artırıcı önlemler alması ve AB üçlüsüyle müzakerelere tekrar başlaması gerektiğini göz ardı etmemekteyiz. İran’ın nükleer alanda araştırma-geliştirme faaliyetlerine tekrar başlama kararının uluslararası toplumda yarattığı endişeyi Türkiye de paylaşmaktadır. Bu yöndeki mesajlarımızı İranlı yetkililere uygun vesilelerle iletmekteyiz.”


AB üçlüsü, ABD, Rusya ve Çin’in İran dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi yönünde anlaşmaya vardığının, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw tarafından 30 Ocak’ta açıklandığını belirten Tan, İran dosyasının konseye sevk edilmesinin UAEK yönetim kurulunun bugün ve yarınki olağanüstü toplantısında karara bağlanacağını söyledi.


Tan, UAEK Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed El Baradei’nin, yönetim kurulunun 6 Mart’ta düzenlenecek olağan toplantısına sunacağı raporu müteakip, İran dosyasının Güvenlik Konseyi’nin gündemine alınmasının beklendiğini kaydetti.

1028120cookie-checkTürkiye’nin İran endişesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.