Türkiye’nin sınır köylerinde mezhepcilik alarmı

Gazetenin haberi şöyle:

“Birçok mülteci kendini Hatay’ın sınırda bulunan Yayladağı mülteci kampında bulurken, bunun Türkiye’nin en hoşgörülü şehri olarak bilinen Hatay’a artıcı etkisi açık.

Burada yaşayan Alevi ve Sünni aileler Suriye’deki ailelerle doğrudan akraba olduğundan çatışma evlerine daha da yaklaşıyor. Alevilerin çoğu Beşar Esad’ı desteklerken Sünni yerleşkeler Sünni muhaliflerin tarafında.

(…) Gazeteci Tamer Yazar, ‘Ankara gitgide Suudi Arabistan ve Katar gibi Sünni bir duruş sergilediğinden Hatay halkı bunu bir mezhep çatışmasına taraf olunması olarak yorumluyor.’ diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gitgide daha fazla mezhepçi bir duruş sergileyerek etnik ve dini ayrımları derinleştirmeye çalıştığı hissi, Hatay’ın bu çizgiler doğrultusunda bölünmesi planıyla körükleniyor.

(…) Yazar, ‘Erdoğan’ın Suriye’ye dair konuşmalarında her zaman bir Sünni eğilim var. Reyhanlı’ya dair sözleri de buranın halkını çok kızdırdı. [Çifte bombalamada] ölenlerin hepsinin Sünni, Alevi, Kürt ve Türk olduğunu bilmiyoruz.’ diyor.

Reyhanlı’da yaşayan yerel halk bununla hemfikir. İşsiz kamyon şoförü Mehmet Sanverdi, “Burada mezhepçi konuşmalar olmazdı. Suriye’yle yaşanan sorunların ardından bu değişti.” diyor.

Halkın çoğunluğu Hatay’da Aleviler ve Sünniler arasında neredeyse hiç sorun olmadığını söylüyor ve artan gerilimden hükümeti sorumlu tutuyor.”

848960cookie-checkTürkiye’nin sınır köylerinde mezhepcilik alarmı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.