Türkiye’nin sukuşları internette sayıldı

Doğa Derneği bu noktadan hareketle sayımların resmi kurumlar ve kamuoyu tarafından hızla izlenebilmesi için www.sukusu.org internet sitesi üzerinde bir interaktif harita oluşturdu. Sayımlar Hollanda Tarım Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından desteklendi.


Şubat ayı boyunca kuş gözlemcileri Türkiye’nin çeşitli sulak alanlarında gözlemler ve alanlardaki türleri ve toplam sukuşu sayılarını belirledi. 2005 yılında sayımlar geçmişte olduğu gibi sadece değil, Karadeniz ve Ege Denizi kıyılarında da yürütüldü. Doğa Derneği uzmanları, toplanan verileri internet ortamında bir veritabanına düzenli olarak giriş yaptı. Sayım yapılan alanlar fiziki Türkiye haritası üzerine anında işlenmiş oluyor. “Canlı haritada”, yeni veriler harita üzerinde yanan sönen üçgenler, eski veriler ise lacivert yuvarlaklar halini alıyor. Alanı temsil eden noktanın üzerine gelince alan adı, toplam kuş sayısı, görülen kuş türleri, gözlem yapan uzman gibi ayrıntılı verilere ulaşmak mümkün. Web sitesinde aynı zamanda sayım yapılan alanlardaki tür ve toplam kuş sayıları karşılaştırılabiliyor.


Bu gelişmiş yöntem sayesinde 8 Mart 2006 tarihine kadar 40 sulakalanda toplam 923.087 sukuşu sayıldı. Muğla Köyceğiz Gölü şu ana kadar toplanan verilere göre toplam 89.298 sukuşu ile en çok kuş sayılan sulakalan.

1028750cookie-checkTürkiye’nin sukuşları internette sayıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.