‘Türkiye’nin tepkisi çok sert olacak’

Gayriresmi dışişleri bakanları toplantısı için Finlandiya’nın Lapland bölgesinde bulunan Davutoğlu, İsveç parlamentosunda Ermeni tasarısının görüşülüp bir oy farkla kabul edilmesinin ardından İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile bir araya geldi.
Davutoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, kararla ilgili olarak iki açıdan üzgün olduklarını söyleyerek, bunun birincisinin prensip olarak bu tür tarihi konuların parlamentolar tarafından değerlendirilmemesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti. Parlamenterlerin çoğunun doğal olarak tarihi olaylarla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarına işaret eden Davutoğlu, bu yabancı parlamenterlerin ne geçmişteki durumu ne de Türkiye’deki mevcut durumu iyi bildiğini söyledi.
“Bu karar bizim açımızdan büyük bir hatadır, prensip olarak kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Bakan Davutoğlu, bu karardan neden şoke olduklarının ikinci sebebinin de Türkiye-İsveç ilişkilerinin mükemmel düzeyde seyretmesi olduğunu belirterek, iki ülke arasında bir nevi stratejik ortaklık bulunduğunu, gelecek hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’e gitmesinin ve ilişkilerin çok daha ileriye götürülmesinin planlandığını hatırlattı. “İlişkileri öyle bir seviyeye çıkartacaktık ki sadece Avrupa’da değil dünyada bir örnek olacaktı” diyen Davutoğlu, bu karar çok ciddi bir gelişme olduğu için Erdoğan’ın ziyaretini gözden geçirerek, iptal etmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk’ün de istişareler için Ankara’ya çağrıldığını hatırlatan Davutoğlu, “Dost bir meclisten böyle bir karar beklemiyorduk” dedi.

Bir gazetecinin Avrupa’da bu tür kararların alınmaya devam edilmesi durumunda Türkiye’nin ne yapacağını sorması üzerine Davutoğlu, bu tür inisiyatiflerle alınan kararlarda iyi niyet görmediklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
“Tabii ki bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin tepkisi çok sert olacaktır. Biz kendi tarihimizi başkalarının değerlendirmesine izin vermeyiz. Bazıları için 1915 yılı Ermeni meselesi olarak görülebilir, ama bizim için 1915, bir ulusun ülkesini çok büyük ordulara karşı savunduğu Çanakkale demek.”

Davutoğlu, “Eğer bu tür şeyler tekrar ederse Türk halkı bu tarz bir hakareti asla kabul etmeyecektir. Bu tür kararlar kabul edilemezdir ve önlemler almak durumunda kalırız” dedi.

İSVEÇLİ BAKAN BİLDT

Carl Bildt de, tarihi konuların parlamento kararları ile siyasileştirilmesini doğru bulmadığını ifade ederek, “Bu tür kararlar yakınlaşma süreçlerinin altını oyuyor. Sadece bununla kalmayıp aynı zamanda farklı başka açılardan da önemli bir karar ve çok üzgünüm” dedi.

Şu anda kararın alınmış durumda olduğunu ve bundan sonra artık bunun sonuçlarına bakmak gerektiğini söyleyen Bildt, her ne kadar Türkiye’nin tepkisini anlıyor olsa da büyükelçinin çağrılma kararından dolayı ayrıca üzgün olduğunu kaydetti.
Bildt, bu karara rağmen İsveç’in Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine verdiği çok büyük desteği sürdüreceklerini söyleyerek, “Türkiye’yi ilerde görmek istediğimiz Avrupa’nın çok önemli bir parçası olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Bildt, zorluklarına rağmen Türkiye’deki reform sürecine güçlü destek verme arzusunda olduklarını da hatırlatarak, “Şu anda gelecekten çok geçmişle ilgilenmek zorunda kaldığımız zor bir durumdayız. Aslında gelecekle ilgilenmemiz gerekiyor, ama şu anda içinde bulunduğumuz durum bu” diye konuştu.

Bildt, parlamenterleri bu kararın yanlış olduğu konusunda ikna etmeye ciddi şekilde uğraştıklarını söyleyerek, işin arka planına bakılacak olursa bu oylamanın her yıl yapıldığını, ancak bu yıl iç siyasi tartışmalar nedeniyle kararın kabul edildiğini belirtti.

BAKAN DAVUTOĞLU

Bakan Davutoğlu, Bildt ile yaptığı ortak açıklamanın ardından Finlandiya’daki toplantı ve İsveç parlamentosunun kararına ilişkin Türkçe konuştu.

Lapland’daki toplantının çok önceden kararlaştırıldığını ifade eden Davutoğlu, burada Carl Bildt’in kendisinden görüşme talebinde bulunduğunu ve çok dostane bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Davutoğlu daha sonra şunları kaydetti:

“Ancak tabii bizim bu konudaki kararlılığımız kesindir. Sayın Başbakanın gezisi iptal edildi, büyükelçimizi istişareler için çağırdık. Bu gelişmeleri değerlendireceğiz. ABD’de alınan kararda sürecin kendisi çok gayriciddiydi, İsveç parlamentosunun kararında ise muhteva, kararın kendisi çok gayriciddi. Çünkü birbirinden alakasız birçok konu araştırma yapılmadan bir araya getirilmiş. Burada açık şekilde Türkiye’den intikam almak isteyen bazı çevrelerin provokasyonu söz konusu. Carl Bildt de benimle aynı görüşleri paylaştı.”

1236710cookie-check‘Türkiye’nin tepkisi çok sert olacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.