Türkiye’nin yeni fay hatları – siz hangi taraftasınız?

Liderlerin siyasi karşıtlarına karşı husumeti teşvik ettikleri 12 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı ardından, Türkiye zaten iyice kutuplara ayrılmış durumda.

Sünni İslam vurgusuyla, fay hatları, din ve mezhep ekseninde de son yıllarda iyice derinleşti. Dindar olmayanlar, tanrıya inanmayanlar ve Zerdüştler ise, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, sürekli olarak siyasi liderler tarafından dışlandı, hatta düşman ilan edildi.

AKP iktidarının bu konuda sorumsuz ve ayrıştırıcı davrandığına kuşku yok. Ancak artık gözardı edilemeyecek boyutlara ulaşan, temelde ırksal üstünlük iddia eden milliyetçi eğilimlerin sorumluluğunu tek başına hükümete yüklemek de haksızlık olur.

Bugün Türkiye’de tanık olunan, milliyetçi cephede yeni bir yanyana geliş olgusu. Bu tehlikeli gidişat, sadece demokratik, çoğulcu bir toplumun temellerini sarsmakla kalmıyor, ülkenin gelecekteki bütünlüğünü de tehlikeye atıyor.

PKK tarafından gerçekleştirilen son şiddet olaylarının ve cinayetlerin en fazla endişe uyandırıcı sonuçlarından biri, Halkların Demokratik Partisi HDP’yi ve onu destekleyenleri hedef alan ayrımcı nefret söyleminin artışı.

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin HDP’ye oy verenleri ‘Türkiye’nin kaymağını yiyen, Boğaz’da yalılarda viskisini yudumlayan şerefsizler’ diye niteleyen sözleri, burada tartışmaya değmeyecek seviyesizlikte.

Ancak, etnik ayrımcılık temelinde nefret söylemini benimseyen tek kişi Bahçeli değil.

Geleneksel ve sosyal medyada yapılabilecek kısa bir araştırma, aynı türden milliyetçiliğin ne kadar yaygınlaştığını görmek için yeter de artar bile.

Sorunu daha da ciddi kılan, kendi etnik grubundan olmayan vatandaşların hak ve onuruna saygısı kalmamış insanların ne kadar geniş bir toplum kesimine yayılmış olduğu gerçeği.

Benzer hakaretleri dile getirenlere, İslamcı, muhafazakar, sağcı kesimlerde olduğu kadar, orta sınıf, laik, kentsoylu bireyler arasında da rastlanıyor.

Yaşam tarzı ve siyasi görüşleri bakımından birbirlerini farklı kutuplarda gören insanlar, birden bire kendinden olmayana düşmanlığın ve paranoyanın çamurlu kavşağında buluşuverdiler.

Artık çok açık görülüyor. Türkiye’nin geleceği için verilecek mücadele, hangi din ve etnik kökenden gelirse gelsin her bireyin eşitliğine, insan haklarına ve onuruna sahip çıkanlarla, banal ırkçılığın göbek bağıyla birbirine yapışmış kesim arasında olacak.

_______________________

YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN DE LÜTFEN TIKLAYINIZ
http://www.firdevstalkturkey.com/tr/turkiyede-gundem/turkeys-new-fault-lines-which-side-are-you-on/

1574860cookie-checkTürkiye’nin yeni fay hatları – siz hangi taraftasınız?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.