Türkiye’ye de “ateşkes”medi suçlaması

Rusya hava saldırılarını doğrulamadı. Moskova, ateşkesin son 24 saat içinde dokuz kez ihlal edildiğini duyurdu.

Muhalifler ise, Rusya’nın desteğiyle Suriye hükümetinin 15 defa ateşkesi ihlal ettiği şikayetinde bulundu.

Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın desteklediği Yüksek Müzakere Komitesi, ihlallerle ilgili Birleşmiş Milletlere ve diğer dünya liderlerine şikayet mektubu göndereceğini duyurdu. Fakat Komite, ‘zaman zaman ihlaller olsa da, insanların rahatladığını görmenin, güvende olmalarının ve korkudan uzak olmalarının olumlu bir gelişme olduğunu’ söyledi.

Bazı Suriyeli muhalifler, hava saldırılarının hedefinin kuzeyde, El Kaide bağlantılı El Nusra’nın etkili olduğu Halep yakınlarında gerçekleştiğini ifade ediyor.
Bu, beş yıl önce başlayan savaştaki ilk büyük çaplı ateşkes.

Suriye yönetimi ve birçok muhalif grubu kapsayan anlaşmaya Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide’yle bağlantılı Nusra Cephesi dahil değil.

Yardım örgütleri, çatışmaların durmasından yararlanarak kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırmayı umuyor. Savaşta şimdiye kadar 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

ABD ve Rusya’nın öncülüğünde sağlanan ateşkes Cuma gece yarısı yürürlüğe girmişti.

Rusya’dan ‘Türkiye’den Tel Abyad’a saldırı’ iddiası

Rus ordusunun bildirdiği ihlaller arasında ‘Türkiye’den sınır ötesine, Tel Abyad yakınlarına saldırıldığı’ iddiası da var. Rusya olayla ilgili ABD’den soruşturma talep etti.

ABD ordusundan BBC’ye yapılan açıklamada, Cumartesi günü Suriye’deki IŞİD mevzilerinin bombalanmasına devam edildiği söylendi. Ordu, Tel Abyad yakınlarına 10 hava saldırısı düzenlendiğini belirtti.

Lavrov ve Kerry görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bir telefon görüşmesi yaptıkları ve asteşkesin askeri yollarla nasıl desteklenebileceğini ele aldıkları belirtildi.

Birleşmiş Milletler’in Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ateşkesin büyük oranda uyulması durumunda barış görüşmelerinin 7 Mart’ta devam edeceğini söyledi.

De Mistura, süreci baltalama girişimlerinin olabileceği uyarısında bulundu. İsviçre’nin Cenevre kentinde bu ayın başlarında yapılan görüşmeler hiçbir ilerleme sağlanamadan çökmüştü.

1479930cookie-checkTürkiye’ye de “ateşkes”medi suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.