Türkiye’ye veto misillemesi

Eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in AGİT genel sekreterliği Türkiye tarafından veto edilmesi ülkede tepkiye neden olmuştu…

Avusturya Dışişleri Bakanı Spindelegger Der Standard Gazetesi’ne “Türkiye’nin mevcut yapısıyla AB’ye üye olabilir mi” diye sordu. Sorduğu sorunun “cevap verilmesi gereken ana konu olduğunu” belirttikten sonra bakan, “Türkiye’nin üyeliğinin önündeki esas engelin ne İslam ne de milli hisler olduğunu” sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini düşünmediklerini, onun yerine ortaklık olabileceğini” ifade etti.

Gazetenin “Türkiye’nin yapısından demokratik ve batılı olmaması mı kastedilmektedir” sorusuna Dışişleri Bakanı Spindelegger “her ikisinin de rol oynadığını” belirttikten sonra, “Kopenhag kriterlerinin kapsamı sadece ekonomik olanakları ve temel özgürlüklerin kabulünü değildir, siyasetin tümünü kapsamaktadır. Türkiye üyelik sürecinde nasıl bir yol izleyeceği konusunda kafa yormalıdır” diyen bakan “Türkiye için özel şartlar olmayacaktır” ifadesini kullandı.

Eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in AGİT genel sekreterliği Türkiye tarafından veto edilmesinden sonra, Türkiye’nin tutumu hakkında Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Mihael Spindelegger’den sonra Başbakan Werner Faymann ve Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de düşüncelerini açıkladılar. Ursula Plassnik’i AGİT genel sekreterliği konusunda desteklediklerini ve seçilmesi için bütün olanakları kullanacaklarını belirten Başbakan Werner Faymann onun için “En doğru aday” sözlerini kullandı. Başbakan Faymann ayrıca Türkiye’nin vetosundan sonra “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği öncesinde mutlaka halk oylaması yapılacağının garantisini verdiğini” ifade etti.

Diğer taraftan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer Türkiye’nin itirazını “acı” bulduklarını söyledi.

1529570cookie-checkTürkiye’ye veto misillemesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.