'Türkiye'ye yeni bir elbise gerek'

Gül Berna Özcan, Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin yadsınamayacağını belirterek AKP'nin laikliğe en sadık kesimlerle çatışmaya girmesini stratejik bir hata olarak yorumladı.


Financial Times gazetesinde yorum mektubu yayınlanan Gül Berna Özcan, "Türkiye'deki son siyasi çekişmeler şimdiye dek ülke için sağlıklı oldu. Ayrıca bu çekişmelerin illa ki son on yılda gözlenen çok sayıda fevkalade ekonomik ve sosyal gelişmeyi tehlikeye attığından da söz edilemez" değerlendirmesini yaptı.


Gül Berna Özcan "Süreç barışçıl ve demokratik olduğu sürece, geri kalmış siyasi sistemden kaynaklanan çıkmazın aşılma şansı var… Bu sistemin oluşmasına neden olaraksa, parti liderlerinin vesayetini ve can cekişmekte olan kurumları gösteriyor" diye yazdı.


Gül Berna Özcan şöyle devam etti:


"Türkiye bir çelişkiler ülkesidir. Ordu en çok saygı duyulan kurum olsa da, son dönemin en başarılı ve popüler hükümetleri, 1980'lerin ANAP'ı ve 2002'den bu yana iktidarda olan AKP'dir. AKP'nin en büyük stratejik hatası, siyasi ve yasal dönüşüme yönelik daha geniş hedefler yerine laikliğe en sadık kesimlerle çatışma yaratması kesin belli çevrelerin çıkarlarına öncelik vermesiydi. Parti bu süreçte kendisini seçen geniş tabanlı ittifakın desteğini yitirdi. Türkiye, 80 yıldan uzun süredir, sıkı bir okul üniformasına benzeyen bir demokrasi elbisesi giyiyor. Ülke şimdiyse, büyüyen ergenlik çağındaki bir gencin giyeceği türden yeni bir elbiseye ihtiyaç duyuyor."


FOTOĞRAF: Londra Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Gül Berna Özcan

813750cookie-check'Türkiye'ye yeni bir elbise gerek'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.