“Türkiye’yi aldatan nükleer reklamı yayından kaldırılsın!”

Bunun için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurdu. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvuruda bulunarak söz konusu reklâmın yayından kaldırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını talep eden Atıcı, “Söz konusu projenin reklâmı tüm bu hukuk dışı ve doğaya olan muhtemel zararı örten bir anlayışla yayınlanmakta ve başta yöre halkı olmak üzere tüm Türkiye’yi aldatmayı hedeflemektedir. Reklâmda Türk Bayrağı’nın izinsiz kullanılması da mevzuat yönünden değerlendirilmelidir” dedi.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Rusya tarafından yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santralının reklâm filminin durdurulması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurdu. Konuyu gündeme getiren haberimizin ardından söz konusu reklâmın yayından kaldırılması için Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan Atıcı, “Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracağı” sloganıyla yayınlanan reklâmda, “Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi Akkuyu Nükleer” ifadelerine yer verilerek ay yıldızlı forma giyen atlet ile Türk bayrağı kullanıldığının altını çizerek, şunları kaydetti:

‘REKLAMLAR DÜRÜST VE ADİL OLMALI, ALDATMAMALI’

“6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da ile Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte reklâmlarla ilgili kurallara yer verilmiştir. Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9. Maddesinde yayın hizmetlerinde ticari iletişimde uyulması gereken genel esaslar düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 9. Maddesinin altıncı fıkrasına hükmüne göre reklâmlar; adalet, hakkaniyet ve dürüstlük ilkelerine uygun olmalı, yanıltıcı olmamalı ve tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarına zarar vermemeli, reklâmı yapılan hizmetin veya imajın özellikleri hakkında aldatıcı düzeye ulaşan eksik bilgi ve abartılı ifade ve görüntülere yer verilmemeli ve sağlık, çevre ve güvenliğe zarar verecek davranışa teşvik etmemelidir.”

‘RUSYA ÜRETTİĞİ ELEKTRİĞİ TÜRKİYE’YE SATACAK, REKLÂM ALDATICI’

Nükleer santral reklâmında kullanılan “Türkiye enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor” ifadesinin, 6112 Sayılı Yönetmeliğin 9. Maddesinin altıncı fıkrasında geçen, “aldatıcı düzeye ulaşan eksik bilgi ve abartılı ifadeye yer verilmemelidir” ibaresine aykırı olduğunu vurgulayan CHP’li Atıcı, “Çünkü Akkuyu Nükleer Santral Projesinin tamamını Ruslar yapmaktadır. Üretim için gerekli nükleer maddenin tamamı ve proje süresi sonuna kadar Rusya’dan alınacaktır. Rusya Türkiye’de ürettiği elektrik enerjisini Türkiye’ye satacaktır. Ayrıca üretilecek elektrik enerjisi Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacının çok az bir kısmını karşılayacaktır. Bu gerekçelerle, anılan reklâmda geçen ‘enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor’ ifadesi aldatıcı düzeye ulaşan eksik ve yanıltıcı bilgi içermektedir” dedi.

‘REKLAM YAYINDAN KALDIRILSIN, SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN’

Söz konusu projenin reklâmının tüm bu hukuk dışı ve doğaya olan muhtemel zararı örten bir anlayışla yayınlandığını ve başta yöre halkı olmak üzere tüm Türkiye’yi aldatmayı hedeflediğini öne süren Atıcı, “reklâmda Türk bayrağının izinsiz kullanılması da mevzuat yönünden değerlendirilmelidir. Akkuyu Nükleer Santrali Projesinin tanıtımının yapıldığı reklâm filmi ilgili yasalarda belirtilen reklâm ilkelerine aykırılıklar içermektedir” görüşüne yer verdiği yazılı başvurusunda, söz konusu reklâmın incelenerek durdurulmasını ve yayından kaldırılmasını talep ederek sorumlularının da cezalandırılmasını istedi.

RUSLARIN SANTRALINA TÜRK BAYRAĞIYLA REKLÂM NE ANLATIYOR

Akkuyu Nükleer Santralı’nı anlatan ve tartışmalara neden olan 1 dakikalık reklâm filmi, yorganın altında el feneriyle ders çalışan bir çocuk görüntüleriyle başlıyor. “Birlikte hep daha ileri gitmeyi hedefledik. Daha çok öğrenmek için, daha çok kazanmak için, daha güçlü olmak için, daha çok üretmek için” ifadelerine yer verilen reklâm filminde, teknoloji fetişizminin simgeleri olan otomobil üretim bantları, uçaklar ve uydular eşliğinde nükleer santral müjdeleniyor. Ay yıldızlı milli takım forması giyen bir atletin birincilik görüntüleriyle devam eden reklâmın en çarpıcı sahnelerinden biri de bisikletinin tekerleğine bağladığı masum dinamo ile ürettiği elektrikle ampulü yakan bir çocuğun görüntüleri. İzleyiciye, “Türkiye tarihinin en büyük yatırımını gerçekleştiriyor, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor” iddiasını aktaran reklâm filmi, bisiklete binen çocukların dar ve karanlık sokaklardan geçerek ışıltılı gökdelenlerin arasından ülkeyi geleceğe bağlayan köprüden geleceğe ulaşma görüntüleri ve “bu gurur Türkiye’nin, bu yatırım hepimizin. Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi Akkuyu Nükleer” ifadeleriyle son bulurken, güvenliği tartışmalı olan bir projenin reklâmında çocukların kullanılması da tepki çekiyor.

Reklâmı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=6NeYLmd-2o8

AKKUYU NGS REKLAMI TEPKİ ÇEKTİ

Akkuyu Nükleer Santralı reklamından (1)

Akkuyu Nükleer Santralı canlandırma

CHP MERSİN MV PROF. DR. AYTUĞ ATICI

1571520cookie-check“Türkiye’yi aldatan nükleer reklamı yayından kaldırılsın!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.