‘Türkiye’yi krizin büyüğü bekliyor’

Gazetenin deneyimli Ortadoğu muhabiri Martin Chulov’un kaleme aldığı analizde “Tarih, Suriye halkının başarmak istediklerini gasp etti’ yorumu yapılıyor.

“Suriye, geri dönüşü olmayan nokta” başlığını taşıyan analizde, “Esad rejimi ve Özgür Suriye Ordusu arasındaki mesele ölüm kalım mücadelesi haline geldi. İç savaş tüm Ortadoğu’yu tehdit ediyor” deniyor.

Martin Chulov, muhaliflerin en büyük isteğinin bölgede etkin güce sahip ülkelerin devreye girmesi olduğunu belirtirken, bu tip bir adımın Suriye sınırlarını aşacağını savunuyor.

Chulov’a göre böylesi bir durum, Ortadoğu’da Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra bölgede oluşan derin çatlakları da beraberinde getirir.

Lübnan’ın krizden etkilenmesinin kaçınılmaz olduğu belirtilen analizde, Irak’ın da Suriye’deki ayaklanmadan ilham alan İslami grupların, ülkede varlıklarını yeniden güçlendirmesinden endişelendiği yazıyor.

Şam yönetiminin devrilmesinin İran’ın yanı sıra Lübnan’daki Hizbullah için de büyük bir hezimet olacağı ifade ediliyor.

Chulov, Türkiye’nin de mülteci akınına uğradığını hatırlatıp şu yorumu yapıyor:

“Suriye’nin Kürtleri, idari otoritesinin zayıflamasıyla kendilerine devlet kurma şansı tanındığına karar verirse Türkiye’yi mülteci krizinden çok daha büyüğü bekliyor olacak.”

‘Güvenli bölge çatışma çıkarır’Independent gazetesinde yer alan bir yorum yazısında da uluslararası topluma ‘Suriye’deki çatışmaların yayılmasını engelleyin’ çağrısı yapılıyor.

Suriye Başbakanı ve birçok üst düzey güvenlik yetkilisinin görevi bırakmasına rağmen rejimin hala sağlam olduğuna dikkat çeken gazete şu yorumu yapıyor:

“Suriye’deki çatışmaların bu kadar kanlı olmasının ve bir süre daha devam edecek olmasının sebebi üç farklı çatışma yaşanıyor olmasıdır. Bunlar, Suriye halkı ve hükümet arasında, Şiiler ve Sünniler arasında ve İran’ın müttefikleri ile karşıtları arasındaki çatışmalardır.”

Esad’ın Türkiye’nin mülteciler için “güvenli bölge kurulması” önerisini reddettiğini hatırlatan gazete, bu bölgelerin kurulmasının Türkiye ve Suriye arasında silahlı çatışmaya neden olabileceği yorumun yapıyor.

1354700cookie-check‘Türkiye’yi krizin büyüğü bekliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.