‘Türkler Annan Planı tekrarlansın istiyor’

TAK’ın aktardığına göre Güney’de yayınlanan Fileleftheros, Kıbrıs Türk tarafının, 8 Temmuz süreciyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmeye değinerek, değerlendirmenin; 2004 yılında kurulan “sahneyi” andırdığını belirtti.


Gazete, Türk tarafının belgesinin dün geç saatlere kadar BM’ye veya Güvenlik Konseyi’nin Beş Daimi üyesinin Kıbrıs’ta bulunan büyükelçiliklerine ulaşıp ulaşmadığının bilinmediğini, ancak bilgilerin; Türk tarafının arzusunun üç yanı olduğunu yazdı.


Habere göre Kıbrıs Türk tarafı, ilk olarak; 8 Temmuz sürecinin tamamlanması için takvim belirlenmesi ve öze ilişkin müzakerelerin başlamasını, ikinci olarak; BM’ye yeniden hakemlik hakkının devredilmesini, üçüncü olarak ise Annan Planı’nın tekrarlanmasını talep ediyor.


Kıbrıslı Rumların büyük bir çoğunluğu tarafından reddedilen planda ısrar edilmesinin, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın kısa bir süre önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a yönelik mektubunda da görüldüğünü belirten gazete, “mektubun; Fransa-Güney Kıbrıs arasındaki anlaşmayla ilgili olduğunu ve Talat’ın burada Annan Planı temelinde çözüme verdiği desteği de dile getirdiğini” yazdı.


Habere göre, “Türk tarafından şu ana kadar gelen belirtiler olumlu olmamasına karşın, Kıbrıs Türk tarafının belgesinin BM’ye sunulmasından sonra, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Michael Möller’in görüşmelerin yeniden başlaması için girişimde bulunması” bekleniyor.


Öte yandan Politis, “Talat’ın Belgesi New York’ta” başlıklı haberinde, KKTC’deki kaynaklardan aldığı bilgilere dayanarak, Kıbrıs Türk tarafının 8 Temmuz sürecine ilişkin “gözlemlerinin” yer aldığı belgenin, BM Genel Sekreterliği’ne ve Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine verilmek amacıyla dün New York’a gönderildiğini belirtti.


Simerini ise, “Lefkoşa”daki diplomatik kaynaklara dayanarak, “Türk tarafının taktiğinin temel ekseninin; son zamanlarda Rum tarafının elde ettiği olumlu izlenimleri ters çevirmek olduğunu” yazdı.

698790cookie-check‘Türkler Annan Planı tekrarlansın istiyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.