‘Türkler de er geç diz çökecek’

Ermenistan ile Türkiye arasında özellikle son yıllarda artan ‘soykırım’ gerilimi dün Ermeni Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın açıklamalarıyla yeni bir zirve yaptı. Sarkisyan, Fransa’nın Marsilya kentinde diaspora Ermenileri tarafından düzenlenen bir konferansa konuşmacı olarak katıldı. Sözlerine Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Eylül ayında Erivan’daki ‘soykırım anıtı’nda yaptığı konuşmayı hatırlatarak başladı. Sarkozy’nin, “Türkiye er ya da geç tarihiyle yüzleşmelidir” ifadesini tekrarlayarak Ermenistan’ın bu konudan hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. Ardından sözlerini şöyle sürdürdü:

Amaç intikam değil

Amacımız intikam almak değil. Türkiye tarihiyle yüzleşmeli. Türk liderlerin bu gücü kendilerinde bulması gerektiğini düşünüyoruz. Pozisyonumuz hiç değişmedi ve çok açıktır. Türkiye ile normal diplomatik ilişkiler kurmaya hazırız. Bu her iki komşu ülkenin de yararınadır. Örneğin, Polonya ve Almanya da birbirleriyle komşu ülkeler. 1943 yılında Varşova Getto’sunda Yahudi ayaklanmasının Nazi askerleri tarafından kanlı bir şekilde bastırılması nedeniyle özür dilemek için 1970’te isyanın patladığı bölgeye giderek katliam için dikilen anıtın önünde diz çöktü ve özür diledi. Ülkesinin işlediği suçun farkındaydı. Er ya da geç kendisini Avrupalı bir ülke olarak tanımlayan Türkiye de Tsitsernakaberd’de (Erivan’daki soykırım anıtı) diz çöken bir siyasi lider kadrosuna sahip olacak. Bu ne kadar erken olursa Türk halkı için o kadar iyi. Biz kimseyi zorlamıyoruz. Bunu Türk halkının iyiliği için yapmalılar. Aynı Almanya Başbakanı Willy Brandt’ın Almanlar için yaptığı gibi…

70 bin kişi için özür dilemişti

İkinci Dünya Savaşı’nın en kanlı katliamlarından biri Nazi işgali altındaki Polonya’nın başkenti Varşova’da 1943’te yaşandı. Toplama kampına gönderilmeyi reddeden Yahudilerin Nazilere başkaldırması sonrası kente sevk edilen SS askerleri, 10 binden fazla Yahudi’yi öldürdü, sağ kurtulanlardan 60 bini de gaz odalarında hayatını kaybetti.

Ağrı Dağı sözleri gibi

Ermenistan’da düzenlenen Ermeni dili ve edebiyatı yarışmasında öğrencilerden birinin, “Batı topraklarımızı Ağrı Dağı’yla birlikte geri alabilecek miyiz” sorusuna yanıt veren Sarkisyan, “Bu sizin neslinize bağlı. Mesela benim neslim üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi. 90’lı yıllarda vatanımızın parçası Artsah’ı (Karabağ bölgesini) düşmanın elinden kurtardık. Her neslin bir görevi vardır” demişti.

VATAN

1321580cookie-check‘Türkler de er geç diz çökecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.