Türkmen ve Araplar nüfus sayımını protesto ediyor

Kerkük İl Meclisi’nin Türkmen ve Arap üyeleri önümüzdeki Ekim ayında gerçekleşecek nüfus sayımının ertelenmemesi takdirde boykota başvuracaklarını söylediler.

2005 Anayasası’na zorla yerleştirilen 140. madde kentte en geç 2007 yılının Aralık ayına kadar nüfus sayımı yapılması gerektiğini öngörmekteydi.

Ülkedeki siyasi açmaz, öte yandan şiddet sarmalının artış kaydetmesi, kentte sayımın ertelenmesini gerektirmişti. Ancak bu sırada Kürt grupları, (Normalleştirme Projesi adı altında) kente nüfus yerleştirmeye başvurmuş, böylece Kerkük’ün demografik yapısında bir değişikliğin ortaya çıkması söz konusu olmuştur.

2009 yılına ertelenen nüfus sayımı, geçerliliğini kaybettiği için yine yapılamamıştır. Ekim 2010’da yapılması kararlaştırılan sayımın, ya ertelenecek ya da Türkmen ve Arap gruplar tarafından boykot edilmesi bekleniyor. Bu iki grup, KDP ve KYB tarafından, Kerkük’e on binlerce Kürt’ün yerleştirildiğini savunmaktadırlar.

Nüfus sayımının yapıldığı takdirde Kürtlerin gayri meşru üstünlük elde edeceklerinden endişelenmektedirler. Ayrıca ülkede yaklaşık 7 aydır süren hükümet kurma krizinin devam etmesi ve otorite boşluğunun giderilememesi sayımın zamanlamasının doğru olmadığını da göstermektedir.

Türkmen ve Arapların “Kerkük’e Kürt yerleştirme konusunda” asılsız iddialarda bulunduklarını savunan Kürdistan İttifakı Listesi milletvekili Mahmut Osman, Türkmen ve Arap İl Meclisi üyelerini, ortaya attıkları tezler için kanıt göstermelerini talep etmektedir.

Ama nüfus sayımına karşı çıkan gruplar, Kerkük’ten zorla göç ettirenlerin, “Kerküklü olduklarını ispatladıkları halde”, geri dönüşlerine karşı olmadıklarını açıklamaktadırlar. Fakat KDP ve KYB peşmergelerinin 2003 yılında Kerkük Nüfus Müdürlüğü’nü yakmalarıyla birlikte tüm kanıtlar yok olduğunu göz önünde bulundurarak, bu iş çıkmaz girdiği aşikârdır.

Yayılmacı politika mantığından hareket eden KDP ve KYB yöneticileri Nazi Almanya’sının Lideri Hitler’den aşırı derecede etkilendiklerini gözler önüne sermektedirler. Ama “Nerede bir Alman varsa orası Almanya’dır” ilkesinden hareket eden Hitler, elleriyle kendi sonunu hazırladığını da unutmamak gerek…

1634010cookie-checkTürkmen ve Araplar nüfus sayımını protesto ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.