Türkmenler bakanlık dağılımından memnun

Dokuz ay sonra kurulan hükümette üç bakanlık elde eden Türkmenler, etnik ve mezhepsel dağılımdan memnun. Ulusal Meclis’teki Türkmen kitlesi Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı için pazarlıkları sürdürüyor..

2005 yılı parlamenter seçimleri, Irak devleti tarihi boyu yapılan ilk demokratik seçimler olarak değerlendirilmiştir. Seçimlerde başarısız olan Türkmenler, diğer gruplar tarafından siyasal yapılanma sürecinden uzak tutulmuşlardı. Ancak 2010 yılı seçiminde farklı listelerden adaylıklarını koyan Türkmen siyasetçileri, geçen iki seçime kıyasla göreceli bir başarı elde etmişlerdi. Farklı listelere üye olan Türkmen milletvekilleri, ağızbirliği yaparak Cumhurbaşkanı yardımcılığı için Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi ziyaret etmişlerdi.

21 Aralık 2010 tarihinde Bakanlar Kurulu listesini meclise sunan Irak Başbakan Nuri El Maliki, güvenoyu almayı başarmıştır. Siyasi uzlaşının bir meyvesi olan Bakanlar Kurulu içinde (Değişim Listesi hariç) tüm kitlelerin temsil edildiği söylenebilir. Bakanlar Kurulu’nda üç Türkmen şahsiyeti yer almaktadır.

Geçen hükümette Spor ve Gençlik Bakanı olan Mehmet Casim Cafer, tekrardan bu göreve getirilmiştir. İzzettin Devlet Tarım Bakanlığı’na, Turhan Müftü ise İller İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na atanmıştır. Siyasi uzlaşma sonucu olan bu atamalar Türkmenleri memnun ettiği söylenebilir. Cumhurbaşkanı yardımcılarının birisi ve Ulusal Stratejik Siyasetler Meclisi başkan yardımcılığı için Türkmen kitlesi milletvekilleri, diğer siyasi grup liderleriyle görüşmelerini sürdürmektedirler. Türkmen kurum ve kuruluşlarının geçen yıllara daha dinamik hale gelmesi, karar alma merkezlerine dâhil edilmeleri sonucunu doğurmuştur. Bundan sonraki aşamalarda bu kuruluşların daha organizeli bir şekilde hareket etmesi bekleniyor.

Göreceli olarak ise de herkesi memnun eden bakanlık dağılımı, Celal Talabani başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden ayrılan ve Değişim Listesi’ni kuran Noşirvan Mustafa’yı memnun etmemiştir. Değişim Listesi, hükümetten çekildiğini açıklayan tek kitle olmuştur.

Denge ile uyumun birleşimi olan yeni hükümetin zayıf bir performansa sahip olacağı siyasi analizciler tarafından tahmin edilmektedir. Bakanların önümüzdeki Pazar günü yemin töreninden sonra görevlerine başlamaları bekleniyor.

1634110cookie-checkTürkmenler bakanlık dağılımından memnun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.