Trump da “sahte oy”dan şikayetçi

ABD’nin Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasına tepki gösteren Trump, “Milyonlarca sahte oyu çıkardığınızda, ülke genelinde en fazla oyu aldığım da ortaya çıkar” dedi.

ABD’de 8 Kasım’daki başkanlık seçiminin kazanan Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasına sert tepki gösterdi.

Ülke genelinde 2 milyon fazla oy almasına rağmen seçim sistemi nedeniyle başkan seçilemeyen Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’a sert tepki gösteren Donald Trump, “Milyonlarca sahte oyu çıkardığınızda, ülke genelinde en fazla oyu aldığım da ortaya çıkar” iddiasında bulundu.

Seçimi sadece “delege sayısı” ile değil aynı zamanda oy fazlalığıyla da kazandığını ileri süren Trump milyonlarca “sahte oy”dan bahsetti. Trump sahte oylarla ilgili bir kanıt ise ortaya koymadı.

Donald Trump’ın başdanışmanlarından Kellyanne Conway de, üç eyalette oyların yeniden sayımıyla ilgili Hillary Clinton ve Yeşiller Partisi adayı Jill Stein’ı hedef aldı. Conway, Clinton ve Stein’ı “sahtekarlık”la suçladı.

SON SÖZÜ SEÇİCİLER KURULU SÖYLÜYOR

ABD’de başkan doğrudan halk oylamasıyla değil, “Seçiciler Kurulu” tarafından seçiliyor. ABD seçim sistemine göre, her eyalet nüfusuna orantılı olarak Seçiciler Kurulu’na belli sayıda delege gönderiyor.

Delegeler oylarını eyaletlerindeki seçim sonucuna göre kullanıyorlar. Bir eyalette en fazla oyu alan aday eyaletin bütün delegelerini kazandığı için adaylar arasındaki oy farkı rol oynamıyor.

8 Kasım’daki seçimde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’tan 2 milyon oy daha fazla oy aldı. Ancak Cumhuriyetçi Parti “Seçiciler Kurulu”na daha fazla delege göndermeye hak kazandığı için Donald Trump başkan seçildi.

Clinton Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania’yı kazanmış olsaydı, Seçiciler Kurulu’ndaki delege sayısı da Trump’tan fazla olacaktı.

Üç eyalette de oyların yeniden sayılması durumunda seçimden galip çıkabilmesi için Clinton’a 100 bin oy daha çıkması gerekiyor. Ancak uzmanlar, oylar yeniden sayılsa bile sonucun değişeceğine ithimal vermiyor.

2033020cookie-checkTrump da “sahte oy”dan şikayetçi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.