Trump: Kaşıkçı olayında ‘kontrol dışı unsurlar’ olabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasının arkasında “kontrol dışı unsurlar” olabileceğini söyledi. Trump bu unsurları “katiller” olarak nitelendirdi. Amerikan CNN televizyonu ise Suudi Arabistan’ın, Kaşıkçı’nın “yanlış giden bir sorgu sonucu öldüğüne” dair bir rapor hazırladığını öne sürdü.

Donald Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefon görüşmesi sonrası Beyaz Saray’da gazetecilere bir açıklama yaptı.

Trump, “kontrol dışı unsurlar” teorisini bu açıklamasında dile getirdi.

ABD Başkanı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, Kaşıkçı’ya ne olduğunu bilmediğini söylediğini de açıkladı.

Trump daha önce Twitter’dan yaptığı açıklamada ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu Kral Selman bin Abdulaziz ile görüşmesi için Suudi Arabistan’a göndereceğini duyurdu.

AA’nın haberine göre, Çarşamba günü Türkiye’ye gidecek olan Pompeo’nun Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

CNN: Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın öldüğünü kabul edecek

Öte yandan, Amerikan CNN televizyonu, Suudi Arabistan’ın açıklayacağı bir raporda Kaşıkçı’nın, “yanlış giden bir sorgu sonucu öldüğünü” kabul edeceğini öne sürdü.

CNN’nin adlarını açıklamadığı iki kaynağa atıfla verdiği habere göre, Suudi Arabistan raporda, Kaşıkçı’nın Türkiye dışına kaçırılmasına çalışıldığını da kabul edecek.

Suudi Arabistan yetkilileri henüz haberle ilgili bir yorum yapmadı.

CNN’nin haberine göre raporda “operasyonun şeffaf olmayan bir şekilde yürütüldüğüne” ilişkin ifadeler var.

Ancak CNN’in kaynaklarından biri raporun halen hazırlanma aşamasında olduğunu ve her an değişebileceğini de vurguladı. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna 2 Ekim’de giren gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan o tarihten bu yana haber alınamıyor.

Türk yetkililer, Kaşıkçı’nın başkonsoloslukta “sorgulandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü” iddia ediyor. Suudi Arabistan ise bu iddiaları yalanlıyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin soruşturmada işbirliği yapıyor. Türk ve Suudi ortak çalışma grubundaki yetkililer Pazartesi günü önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bir araya geldi, daha sonra da Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girip inceleme yaptı.

Böylece Türk polisi de olay sonrası ilk kez Başkonsoloslukta inceleme yapmış oldu.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce Kaşıkçı’nın başkonsoloslukta öldürüldüğünün kanıtlanması durumunda “Riyad’ın sert çekilde cezalandırılacağını” söylemiş, Suudi Arabistan ise tehditlere “misliyle karşılık verileceğini” duyurmuştu.

2235860cookie-checkTrump: Kaşıkçı olayında ‘kontrol dışı unsurlar’ olabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.