Trump tweet attı, dolar 6,87’e çıktı

Türk Lirası, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yeni yaptırımları açıklamasının ardından dolara karşı rekor düşük seviyeye indi.

Donald Trump attığı Twitter mesajında, “Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiye’den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim! Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil!” dedi.

Dolar/TL kuru günlük yüzde 22 yükselişle 6,87’ye çıktı.

TL’nin yıl başından beri dolara karşı kaybı yüzde 80’i buldu.

Böylece 2018, henüz tamamlanmamış olmasına karşın liranın dalgalı kur rejimine geçilmesinden bu yana yıllık bazda en kötü performans gösterdiği yıl oldu.

Euro/dolar kuru ise 7,7717 ile yeni rekorunu kırdı. Sterlin 8,49’u buldu.

FT’nin haberi satış dalgasını hızlandırdı

Cuma sabahı Financial Times’ın haberi Türk Lirası cinsi varlıklarda satış dalgasının artmasına yol açmıştı.

Financial Times gazetesi liradaki düşüşün euro bölgesine olası etkilerinin Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) kaygılandırdığını bildirmişti.

Gün boyunca 5,53 ile 6,30 arasında seyreden parite, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bayburt’taki konuşmasında verdiği mesajların piyasalardaki kaygıları gidermemesi üzerine yeniden 6 TL’nin üzerine çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından euro/TL paritesi bir kez daha 7’nin üstüne çıkmıştı.

Erdoğan yastık altındaki dövizlerin bozdurulması çağrısını yinelemiş ve “Dolar molar bizim yolumuzu kesemez” demişti.

Dolar neden yükseliyor?

İşlemciler, piyasada hacmin çok yüksek olmadığını ve bu nedenle de en ufak işlemlerin bile büyük dalgalanmalara neden olduğunu söylüyor.

Türk Lirası’nın hızlı değer kaybında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın para politikasına daha fazla müdahale ettiği ve Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlığını kaybettiğine yönelik kaygılar etkili olmayı sürdürüyor.

Ayrıca Financial Times gazetesinde bugün yer alan bir haber, lira üzerindeki aşağı yönlü baskının daha da artmasına neden oldu.

Gazete, Avrupa Merkez Bankası’nın euro bölgesinin en büyük bankaları arasında bulunan BBVA, UniCredit ve BNP Paribas’nın liradaki sert düşüşten etkilenme olasılığının yarattığı riskten kaygı duyduğunu bildirdi.

Gazetenin konuya yakın iki kişiye dayandırdığı haberinde, ECB’nin Türkiye’deki bankaların liranın değer kaybı nedeniyle döviz kredilerini ödeyememe riskinden endişelendiğini ifade etti.

Bankacılık sektörünün toplam varlıklarının yüzde 40’ını döviz cinsi kredilerin oluşturduğu vurgulandı.

Haberde, liradaki değer kaybının Türkiye’de büyük yatırımları bulunan Avrupa bankalarının gelirlerini olumsuz etkilediğine de dikkat çekildi.

Albayrak, Yeni Ekonomi Modeli‘ni açıkla

Piyasanın izlediği bir diğer gelişme de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıkladığı yeni ekonomi modeli oldu.

“Tüm piyasa paydaşlarıyla daha etkin bir iletişim ve güvene dayalı süreci ortaya koymamız lazım” diyen Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nın ayaklarını şöyle sıraladı:

  • Enflasyonla güçlü mücadele
  • Çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı
  • Cari açığın düşürülmesi.

Piyasa oyuncuları, bu modelin mevcut ekonomik sıkıntıları aşmak için yeterli olup olmayacağı ve Erdoğan’ın bazı zorlu adımların hayata geçirilmesine sıcak bakıp bakmadığını yakından takip ediyordu.

Erdoğan, dün Rize’de yaptığı konuşmada, “Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allahımız var. Hiç endişelenmeyin. Çok çalışacağız ve 2023 yılına farklı gireceğiz” dedi.

Lira üzerinde ABD’nin iki bakana yaptırım uygulama kararının ardından Washington’a giden heyetin uzlaşma sağlayamadan geri dönmüş olması baskı yaratan unsurlardan biriydi.

BBC Türkçe

2217300cookie-checkTrump tweet attı, dolar 6,87’e çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.