Trump’ın bazı liderlerle telefon görüşmelerinin deşifrelerine erişim sınırlandırıldı

ABD medyası, Beyaz Saray’ın, Başkan Donald Trump’ın bazı yabancı liderlerle yaptığı telefon görüşmelerinin deşifrelerine erişimi sınırlandırdığını bildirdi.

CNN televizyonuna ve New York Times gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, bu liderler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın da olduğunu söyledi.

Yetkililer, kararın gerekçesini “haber sızmasını önlemek” olarak açıkladı.

Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile 25 Temmuz’da yaptığı telefon görüşmesinde Demokrat Parti başkan aday adayı v eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oğlu hakkında soruşturma açılmasını istediği yönündeki iddiaların ardından Demokratlar ABD Başkanı hakkında azil sürecini başlatmıştı. Beyaz Saray, görüşmenin görüşmeye katılan yetkililerin aldığı notlar uyarınca hazırlanan deşifresinin kamuoyuyla paylaştı ve daha sonra Kongre’de görüşmeyle ilgili şikayette bulunan yetkilinin şikayet dilekçesini açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi’nin azil süreciyle ilgili soruşturmayı yürütecek olan üç komisyonu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan, Ukrayna’yla ilgili tüm belgeleri bir hafta içinde teslim etmesini istemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Demokratları azil süreciyle kendisini “taciz etmekle” suçladı. Trump, azil sürecine önderlik eden altı kişi için “Hiçbir iş yapmayıp boş gezen vahşi Demokratlar” ifadesini kullandı.

Öte yandan Washington Post gazetesi Trump’ın 2017 yılında Oval Ofis’te görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya’nın dönemin ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak’la yaptığı görüşmede, Moskova’nın ülkesinde 2016’da yapılan başkanlık seçimlerine müdahalesinin kendisini kaygılandırmadığını söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Trump bu görüşüne gerekçe olarak ABD’nin de başka ülkelerde seçimlere müdahale etmesini gösterdi.

2338710cookie-checkTrump’ın bazı liderlerle telefon görüşmelerinin deşifrelerine erişim sınırlandırıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.