TÜSİAD’dan Washington’da Kıbrıs Paneli

Bryza, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Washington ziyaretinin, ABD tarafından atılmış büyük bir adım olduğunu da belirterek, izolasyonların kaldırılmasının Kıbrıs’ta iki tarafın birleşmesi için en iyi yol olduğunu söyledi.

İHA’nın haberine göre TÜSİAD Washington Temsilciliği tarafından düzenlenen Kıbrıs konulu panelde konuşan Bryza, Talat’ın Washington ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Talat’ın, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezaa Rice ile Rice’ın ofisinde bir araya geldiğine kendisinin de inanamadığını belirten Bryza, “Talat’ın ziyareti büyük bir adımdı. Nihayet Kıbrıslı Türk bir liderin Rice’ın ofisinde oturduğuna ve mümkün olan en büyük makamdan (ABD Dışişleri Bakanı) çok büyük saygı gördüğüne kendim de inanamadım. Çok yapıcı, stratejik bir görüşme oldu. Kıbrıs’ın, izolasyonların kaldırılması suretiyle yeniden birleştirilmesi doğrultusundaki ortak amacımızı nasıl hayata geçirebileceğimiz konusunda bir çerçeve ortaya koydu” diye konuştu.

ABD tarafının Kıbrıs konusuna açıklık getirdiğini ifade eden Bryza, “Kıbrıs’la ilgili havaya açıklık getirdiğimize inanıyorum. Kıbrıslı Türkler ve Avrupa Birliği’ndeki dostlarımızla ortak bir siyasi vizyon geliştirdik. Şimdi bu kemiğin ete bürünmesinin vakti geldi” dedi.

Kıbrıs konusunda politik retoriğin ilerisine geçilmesi gerektiğini ve “bir taraf kazanırsa öbür taraf kaybetmiş olacak” mantığından kurtulmak gerektiğini kaydeden Bryza, Talat’ın her söylediğinin stratejik bir vizyonu yansıttığını belirterek, “İzolasyonların kaldırılması, yeniden birleşmeye doğru gitmenin en iyi yolu” şeklinde konuştu. Bu amaç yolunda birleşme yanlısı havayı desteklemek ve

Kıbrıslı Türklerin ekonomisinin dünya ekonomisiyle olan bağlarını güçlendirmek gerektiğini belirten Müsteşar Bryza, Kuzey ve Güney Kıbrıs arasındaki ekonomik farklılıkların azaltılmasının birleşmeyi kolaylaştıracağını belirtti. Bryza, izolasyonların kaldırılmasında sembolik jestlerin büyük katkısı olacağını da söyleyerek, “Sembolik jestler somut siyasi ya da ekonomik adımları içermeli. Talat’ın ziyareti büyük bir adımdı” dedi.

1117530cookie-checkTÜSİAD’dan Washington’da Kıbrıs Paneli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.